4 wskazówki, jak stworzyć własne wakacyjne tradycje kulinarne

Udostępnij:

Zanim dopadnie cię grudniowe zmęczenie świętami, weź głęboki oddech i ciesz się dniem dzisiejszym. Delektuj się kilkoma prostymi chwilami, które tworzysz dla siebie, czy to popijając aromatyczną filiżankę herbaty cynamonowo-pomarańczowej, czy też poświęcając czas na dekorowanie świątecznych ciasteczek ze swoim przedszkolakiem. Jedną z najlepszych rzeczy w okresie świątecznym jest refleksja i odnawianie tradycji kulinarnych z minionych lat. Być może pamiętasz prezent od babci w postaci mandarynkowej pomarańczy, specjalne orzechowe ciastko owocowe twojej mamy lub cudowną gorącą czekoladę twojego taty. Każdy z nas ma tradycje sięgające odległych czasów i miejsc. Ważne jest, aby podtrzymywać te tradycje żywieniowe, przekazując je kolejnym pokoleniom, zwłaszcza w tym szczególnym okresie roku. Jest to także wspaniały czas na (BYO) budowanie własnych, nowych świątecznych tradycji kulinarnych, które są niepowtarzalne - świadczą o tym, gdzie jesteś w tym momencie. Przekaż je następnemu pokoleniu synów, córek, siostrzenic, bratanków, uczniów i przyjaciół. Może za dwadzieścia lat oni też będą wspominać te tradycje z uśmiechem. W ciągu najbliższych kilku tygodni możecie stworzyć nową tradycję jedzenia. Co to będzie? Oto moje wskazówki dotyczące świątecznych tradycji kulinarnych typu BYO

(zrób to sam).

4 wskazówki, jak tworzyć własne wakacyjne tradycje kulinarne

Sałatka z granatem i awokado z quinoa1

. Zbuduj tradycję żywieniową wokół miejsca.

Podobnie jak wielu ludzi w tym kraju, możesz nie mieszkać tam, gdzie dorastałeś. Ja urodziłam się w Seattle, ale od 25 lat mieszkam w południowej Kalifornii. Jedną z moich nowych wakacyjnych tradycji opartych na roślinach są wyprawy na całoroczny targ farmerski w celu zakupu sezonowych produktów zimowych, takich jak boćwina, cytrusy, awokado, jabłka i granaty, które pojawiają się w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Jakie jest Twoje miejsce zamieszkania? I jaki wpływ ma to na Twoją świąteczną kuchnię? Pistacje pieczone w rozmarynie2

. Zbuduj tradycję żywieniową opartą na jedzeniu - u jego źródeł.

Święta to przede wszystkim czas rozkoszowania się pysznym jedzeniem. A gdyby tak sięgnąć nieco głębiej i celebrować jedzenie u samego źródła - w glebie. Zamiast rozkoszować się półmiskami z bufetu imprezowego i tubami słodyczy, może by tak rozkoszować się prostym pięknem jedzenia au naturel! Pomyśl o koszyku orzechów (pekanów, migdałów, orzechów włoskich i pistacji) na stoliku do kawy, dosłownie o kasztanach pieczonych na otwartym ogniu i misce zimowych owoców cytrusowych - grejpfrutów, pomarańczy i mandarynek - rozjaśniających stół śniadaniowy. Peter's Pepparkakor3

. Zbuduj tradycję jedzenia, nawiązując do przeszłości.

Nawet zupełnie nowe tradycje mogą być nawiązaniem do przeszłości - nawet w nowoczesnym, roślinnym tłumaczeniu. Dzieciństwo mojego męża w Szwecji jest doskonałym tłem dla ulubionych nowych potraw, takich jak szwedzka zupa grochowa (bez szynki!) w wietrzną noc i ładne kanapki z burakami (z hummusem!) na lekki lunch. Warzywne tofu Pho4

. Zbuduj tradycję jedzenia, która sprawia, że się uśmiechasz. W tym sezonie, w szalonym zgiełku, ostatnią rzeczą, jakiej potrzebujesz, jest jeszcze jeden obowiązek, taki jak tworzenie nowej tradycji kulinarnej, prawda? Ale to nie musi być nic wielkiego. I nie musi być stresujące. Zastanów się nad tym: W niektórych kulturach gotowanie jest uznawane za zaszczyt, ponieważ oznacza to, że jesteś wystarczająco szczęśliwy, aby mieć jedzenie, które pozwoli ci przygotować zdrowy, pożywny i pyszny posiłek dla twojej rodziny. Jest to jak cenna medytacja, podczas której troski dnia znikają, gdy cebula karmelizuje się na patelni, a przyprawy rozgrzewają kuchnię. A gdyby tak wygospodarować jeden wieczór w ciągu całego miesiąca i przygotować inspirujący posiłek, który będzie dla ciebie pracą z miłości. Nie musi to być dzieło sztuki dla smakoszy! Może to być Pho z warzywami (jedno z ulubionych dań mojej rodziny!), które można zjeść przy wspólnym stole - każdy przyrządza je tak, jak lubi. A może to być niedzielny obiad z wolnowaru wypełnionego pikantnym gulaszem warzywnym i domowym, wiejskim chlebem żytnim pieczonym w piekarniku. Może będzie to wspaniały gruszkowy chips (mój ulubiony przepis znajdziecie w książce "Dieta roślinno-żywnościowa

"), gdzie kilka osób zaangażuje się w krojenie owoców, a potem wszyscy będą rozkoszować się tymi słodkimi zapachami, popijając w kuchni filiżanki kawy. Niezależnie od tego, jaka jest twoja nowa tradycja jedzenia roślinnego, mam nadzieję, że się uśmiechasz!

Podziel się swoją własną roślinną tradycją żywieniową, oznaczając mnie @SharonPalmerRD na Instagramie lub Twitterze.

Życzę każdemu z Was najradośniejszych świąt. Sharon

Po inne roślinne inspiracje na wakacje, sprawdź:

45 roślinnych przepisów na świąteczne potrawyDietetycy
dzielą się ulubionymi tradycjami
świątecznymiNajważniejsze wskazówki
dietetyków
, jak przetrwać

święta

Zdjęcie: Swedish Saffron Rolls, Sharon Palmer, MSFS, RDN