Zanim dopadnie cię grudniowe zmęczenie świętami, weź głęboki oddech i ciesz się dniem dzisiejszym. Delektuj się kilkoma prostymi chwilami, które tworzysz dla siebie, czy to popijając aromatyczną filiżankę herbaty cynamonowo-pomarańczowej, czy też poświęcając czas na dekorowanie świątecznych ciasteczek ze swoim przedszkolakiem. Jedną z najlepszych rzeczy w okresie świątecznym jest refleksja i odnawianie tradycji kulinarnych z minionych lat. Być może pamiętasz prezent od babci w postaci mandarynkowej pomarańczy, specjalne orzechowe ciastko owocowe twojej mamy lub cudowną gorącą czekoladę twojego taty. Każdy z nas ma tradycje sięgające odległych czasów i miejsc. Ważne jest, aby podtrzymywać te tradycje żywieniowe, przekazując je kolejnym pokoleniom, zwłaszcza w tym szczególnym okresie roku. Jest to także wspaniały czas na (BYO) budowanie własnych, nowych świątecznych tradycji kulinarnych, które są niepowtarzalne - świadczą o tym, gdzie jesteś w tym momencie. Przekaż je następnemu pokoleniu synów, córek, siostrzenic, bratanków, uczniów i przyjaciół. Może za dwadzieścia lat oni też będą wspominać te tradycje z uśmiechem. W ciągu najbliższych kilku tygodni możecie stworzyć nową tradycję jedzenia. Co to będzie? Oto moje wskazówki dotyczące świątecznych tradycji kulinarnych typu BYO
(zrób to sam).4 wskazówki, jak tworzyć własne wakacyjne tradycje kulinarne
Sałatka z granatem i awokado z quinoa1. Zbuduj tradycję żywieniową wokół miejsca.
Podobnie jak wielu ludzi w tym kraju, możesz nie mieszkać tam, gdzie dorastałeś. Ja urodziłam się w Seattle, ale od 25 lat mieszkam w południowej Kalifornii. Jedną z moich nowych wakacyjnych tradycji opartych na roślinach są wyprawy na całoroczny targ farmerski w celu zakupu sezonowych produktów zimowych, takich jak boćwina, cytrusy, awokado, jabłka i granaty, które pojawiają się w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Jakie jest Twoje miejsce zamieszkania? I jaki wpływ ma to na Twoją świąteczną kuchnię? Pistacje pieczone w rozmarynie2. Zbuduj tradycję żywieniową opartą na jedzeniu - u jego źródeł.
Święta to przede wszystkim czas rozkoszowania się pysznym jedzeniem. A gdyby tak sięgnąć nieco głębiej i celebrować jedzenie u samego źródła - w glebie. Zamiast rozkoszować się półmiskami z bufetu imprezowego i tubami słodyczy, może by tak rozkoszować się prostym pięknem jedzenia au naturel! Pomyśl o koszyku orzechów (pekanów, migdałów, orzechów włoskich i pistacji) na stoliku do kawy, dosłownie o kasztanach pieczonych na otwartym ogniu i misce zimowych owoców cytrusowych - grejpfrutów, pomarańczy i mandarynek - rozjaśniających stół śniadaniowy. Peter's Pepparkakor3. Zbuduj tradycję jedzenia, nawiązując do przeszłości.
Nawet zupełnie nowe tradycje mogą być nawiązaniem do przeszłości - nawet w nowoczesnym, roślinnym tłumaczeniu. Dzieciństwo mojego męża w Szwecji jest doskonałym tłem dla ulubionych nowych potraw, takich jak szwedzka zupa grochowa (bez szynki!) w wietrzną noc i ładne kanapki z burakami (z hummusem!) na lekki lunch. Warzywne tofu Pho4. Zbuduj tradycję jedzenia, która sprawia, że się uśmiechasz. W tym sezonie, w szalonym zgiełku, ostatnią rzeczą, jakiej potrzebujesz, jest jeszcze jeden obowiązek, taki jak tworzenie nowej tradycji kulinarnej, prawda? Ale to nie musi być nic wielkiego. I nie musi być stresujące. Zastanów się nad tym: W niektórych kulturach gotowanie jest uznawane za zaszczyt, ponieważ oznacza to, że jesteś wystarczająco szczęśliwy, aby mieć jedzenie, które pozwoli ci przygotować zdrowy, pożywny i pyszny posiłek dla twojej rodziny. Jest to jak cenna medytacja, podczas której troski dnia znikają, gdy cebula karmelizuje się na patelni, a przyprawy rozgrzewają kuchnię. A gdyby tak wygospodarować jeden wieczór w ciągu całego miesiąca i przygotować inspirujący posiłek, który będzie dla ciebie pracą z miłości. Nie musi to być dzieło sztuki dla smakoszy! Może to być Pho z warzywami (jedno z ulubionych dań mojej rodziny!), które można zjeść przy wspólnym stole - każdy przyrządza je tak, jak lubi. A może to być niedzielny obiad z wolnowaru wypełnionego pikantnym gulaszem warzywnym i domowym, wiejskim chlebem żytnim pieczonym w piekarniku. Może będzie to wspaniały gruszkowy chips (mój ulubiony przepis znajdziecie w książce "Dieta roślinno-żywnościowa
"), gdzie kilka osób zaangażuje się w krojenie owoców, a potem wszyscy będą rozkoszować się tymi słodkimi zapachami, popijając w kuchni filiżanki kawy. Niezależnie od tego, jaka jest twoja nowa tradycja jedzenia roślinnego, mam nadzieję, że się uśmiechasz!Podziel się swoją własną roślinną tradycją żywieniową, oznaczając mnie @SharonPalmerRD na Instagramie lub Twitterze.
Życzę każdemu z Was najradośniejszych świąt. Sharon
Po inne roślinne inspiracje na wakacje, sprawdź:
45 roślinnych przepisów na świąteczne potrawyDietetycy
dzielą się ulubionymi tradycjami
świątecznymiNajważniejsze wskazówkidietetyków
, jak przetrwać
Zdjęcie: Swedish Saffron Rolls, Sharon Palmer, MSFS, RDN