Czy powinienem wybrać format bufetu dla mojej imprezy cateringowej?

Udostępnij:

Istnieje wiele szczegółowych decyzji, które są podejmowane podczas każdej imprezy cateringowej - ale jest też kilka "dużych" decyzji, które naprawdę nadają ton. Na przykład, wybór menu jest ogromnym aspektem Twojego wydarzenia. Wybór odpowiedniego menu może zrobić różnicę. Idealnie byłoby wybrać coś, co dobrze do siebie pasuje, jest odpowiednie do pory roku i doskonale współgra z tematem lub stylem imprezy. Było wiele imprez cateringowych, gdzie popełniono błędy podczas wyboru menu, a wynik końcowy nie był tak dobry, jak mógłby być.

Miejsce jest kolejnym kluczowym aspektem każdej imprezy cateringowej. Większość z nas uczestniczyła w imprezach cateringowych, gdzie miejsce wydawało się idealne - ale byliśmy też na imprezach, gdzie wydawało się, że można było wybrać o wiele bardziej odpowiednie miejsce. Znaczenie miejsca jest trudne do przecenienia - jako firmy cateringowe, które mają wieloletnie doświadczenie w obsłudze wielu różnych typów imprez, wiemy to bardzo dobrze!

Kolejną kluczową kwestią dla każdej imprezy jest sposób podania jedzenia. Zasadniczo istnieją dwie opcje. Możesz mieć serwis stołowy, w którym kelnerzy obsługują poszczególne stoły (jak w restauracji), lub możesz mieć format bufetu, w którym jedzenie jest stacjonarne, a ludzie tworzą linię, aby służyć sobie.

Oczywiście są to dwa zupełnie różne doświadczenia dla gości na Twojej imprezie - i musisz podjąć właściwą decyzję, który format będzie lepiej pasował.

Ogólnie rzecz biorąc, im bardziej formalne jest Twoje wydarzenie, tym lepszy jest argument za obsługą stołów. Na przykład, wystawne przyjęcie weselne prawdopodobnie nie będzie odpowiednim miejscem na bufet. Właściwy serwis stołowy to jedyny sposób, aby naprawdę podejść do takiego wydarzenia. Podobnie jest w przypadku niektórych imprez firmowych, na których wygłaszane są przemówienia. Obsługa przy stole ma po prostu więcej sensu. Nadaje też wydarzeniu połysk formalności i luksusu.

Z drugiej strony, serwis stołowy byłby niezręczny podczas imprezy z grillem na świeżym powietrzu z okazji ukończenia studiów lub urodzin. Format bufetu jest znacznie bardziej odpowiedni dla takich wydarzeń. Nie tylko wzmacnia swobodny charakter imprezy, ale pozwala ludziom swobodnie mieszać się i dostawać jedzenie, gdy mają na nie ochotę.

Budżet to kolejna kwestia, która zasługuje na wzmiankę. Jak można sobie wyobrazić, obsługa stołów kosztuje więcej niż ustawienie linii bufetowej - wynika to z dodatkowego personelu i wysiłku związanego z obsługą stołów. Wciąż jednak ważne jest, aby wybrać format, który najlepiej pasuje do ducha Twojej imprezy.

Odpowiedzi na Twoje pytania dotyczące cateringu

Jednym ze znaków rozpoznawczych profesjonalnej firmy cateringowej jest zdolność do skutecznego komunikowania się z potencjalnymi klientami, odpowiadania na pytania i pomagania ludziom w podejmowaniu decyzji dotyczących informacji - niezależnie od tego, czy dana firma cateringowa jest rzeczywiście zatrudniona do pracy. Zapytaj renomowaną firmę cateringową w Twojej okolicy o szczegółowe kosztorysy dotyczące obsługi bufetowej i stołowej, a powinieneś otrzymać cenne wskazówki dotyczące tego, który format jest odpowiedni dla Twojej imprezy i Twojego budżetu.