4 sposoby na organiczne jedzenie przy ograniczonym budżecie

Udostępnij:

Jeśli chcesz jeść organicznie, ale nie możesz sobie na to pozwolić, te 4 praktyczne wskazówki, jak możesz jeść organicznie przy ograniczonym budżecie, pomogą wskazać ci drogę do ekonomicznego, niedrogiego jedzenia organicznego.

Jeśli próbujesz odżywiać się ekologicznie, może to czasem wydawać się ciosem dla twojego portfela. Żywność ekologiczna, pomimo ich atrakcyjności, często wiąże się z wyższą ceną, ze względu na różnice w sposobie produkcji żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Żywność ekologiczna z certyfikatem USDA jest uprawiana i przetwarzana zgodnie z wytycznymi federalnymi, które dotyczą jakości gleby i wpływu na środowisko, a także zakazują stosowania dodatków. W rezultacie, bardziej szczegółowa metoda uprawy sprawia, że żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej. Consumer Reports szacuje, że żywność ekologiczna kosztuje średnio o 47% więcej niż żywność konwencjonalna. Na szczęście jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby obniżyć koszty zakupu żywności ekologicznej, dzięki czemu możesz uzyskać jak najwięcej za swoje pieniądze. Sprawdź 4 sposoby na ekologiczne odżywianie przy ograniczonym budżecie, aby znaleźć inspirację.

4 sposoby na jedzenie organiczne w ramach budżetu

1. Zmniejsz marnotrawstwo żywności.

Jednym z najprostszych sposobów, aby zaoszczędzić pieniądze w kuchni, więc można wydać więcej pieniędzy na wysokiej jakości żywności, jest upewnienie się, że jedzenie, które już masz nie idzie na marne. Pomyśl tylko: pieniądze, które wydajesz na zepsute produkty lub niezjedzone resztki, możesz przeznaczyć na zakup zdrowej, pysznej żywności organicznej. Możesz ograniczyć psucie się żywności, wykorzystując w pierwszej kolejności najstarsze produkty, zanim zjesz lub kupisz nową żywność. Pomocne może być umieszczenie najstarszej żywności blisko frontu lodówki lub spiżarni, aby łatwiej było po nią sięgnąć w pierwszej kolejności (tzw. metoda FIFO - First In, First Out). Przedłuż okres przydatności żywności do spożycia poprzez odpowiednie przechowywanie poszczególnych produktów. Na przykład, zielenina i jagody będą trwalsze, jeśli poczekasz z ich myciem do momentu, gdy będą gotowe do spożycia, a owoce nie będą leżały jedne na drugich, aby się nie potłukły. Jeśli wiesz, że nie będziesz mieć szansy na dokończenie jedzenia zanim się zepsuje, zamroź je na długo zanim zdąży się zepsuć. Jeśli gotujesz duży posiłek, porcjuj i zamrażaj porcje od razu, jeśli wiesz, że nie będziesz w stanie dokończyć resztek w ciągu 3 do 5 dni. Aby dowiedzieć się więcej o marnowaniu żywności, przeczytaj ten blog.

2. Kupuj sezonowo.

Produkty organiczne są zazwyczaj tańsze, gdy są w sezonie, ponieważ jest ich więcej, gdy owoce i warzywa są w sezonie zbiorów. Plus to nie musi być wysyłane przez pół świata, dodając koszty transportu do tagu ceny. Oprócz niższej ceny, produkty sezonowe są również świeższe, bardziej odżywcze i smaczniejsze. Planuj posiłki i przepisy z wykorzystaniem produktów sezonowych. Dowiedz się więcej o tym, jak jeść sezonowo tutaj. Burrito z smażoną fasolą i kukurydzą

3. Częściej wybieraj produkty mrożone lub w puszkach

. Mrożone i puszkowane produkty organiczne dostarczają tych samych, dobrych wartości odżywczych, ale ich cena jest zazwyczaj niższa niż cena produktów świeżych. Ponadto nie musisz się martwić, że żywność ta będzie się tak szybko psuć. Często mrożone produkty mogą dostarczać nawet więcej składników odżywczych niż świeże, ponieważ są zbierane i zamrażane w szczytowym momencie zbiorów, dzięki czemu natychmiast zachowują składniki odżywcze, podczas gdy świeże produkty tracą niektóre składniki odżywcze z czasem podczas długiego transportu do sklepów.

4. Wyhoduj swoje własne.

Naprawdę obniż cenę produktów organicznych poprzez uprawę własnych produktów organicznych, bez użycia syntetycznych pestycydów i nawozów. I nie musisz mieć wielkiego ogrodu, aby uprawiać własne jedzenie. Jagody, pomidory i zieleninę sałatkową można uprawiać wszędzie tam, gdzie można postawić doniczkę, np. na parapecie, balkonie lub ganku. Zioła mogą być dobrym początkiem, ponieważ zajmują bardzo mało miejsca i stanowią dobrą alternatywę dla kupowania drogich ziół, które często się marnują. Zamiast tego możesz zebrać tyle ziół, ile potrzebujesz za jednym razem. Pobierz mój darmowy przewodnik po domowym ogrodnictwie tutaj.

Jeśli nie jesteś w stanie kupić wszystkich swoich produktów w formie organicznej, ale chcesz ograniczyć ekspozycję na pestycydy, wciąż możesz zrobić coś, co sprawi, że będziesz się dobrze czuł wybierając produkty. Environmental Working Group (EWG) co roku sporządza listę produktów konwencjonalnych z największą i najmniejszą ilością pozostałości pestycydów, określanych odpowiednio jako "Brudna dziesiątka" i "Czysta piętnastka".

Brudna dziesiątka" EWG na rok 2021

obejmuje truskawki, szpinak, jarmuż, nektarynki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, gruszki, pomidory, seler i ziemniaki.

Czysta piętnastka" EWG na rok 2021

obejmuje awokado, słodką kukurydzę, ananasy, mrożony słodki groszek, cebulę, papaję, bakłażany, szparagi, kiwi, kapustę, kalafior, kantalupy, brokuły, grzyby i melony miodowe.

Listy te mogą pomóc w podjęciu decyzji, które produkty kupić organiczne, a które można zaoszczędzić kupując konwencjonalne. EWG zauważa, że chociaż produkty konwencjonalne zawierają pozostałości pestycydów, korzyści zdrowotne płynące ze spożywania owoców i warzyw przewyższają ryzyko związane z narażeniem na pestycydy. I pamiętaj o tym: Oszczędzaj swoje ekologiczne dolary na prawdziwą, pełnowartościową żywność - owoce, warzywa, ziarna, orzechy, nasiona - a nie na organiczne śmieciowe jedzenie, takie jak chipsy, ciastka i napoje gazowane.