Mister olejowy na ratunek

Udostępnij:

Jestem fanką mojego niezawodnego rozpylacza do oleju z wielu powodów. Po pierwsze, mój mały rozpylacz nie zawiera żadnych "tajemniczych składników" ani olejów modyfikowanych genetycznie. Mogę wybrać rodzaj oliwy, którą będę spryskiwać - na przykład moją ulubioną oliwę z oliwek extra virgin. Mogę nałożyć tylko odrobinę oliwy na raz, co z pewnością zmniejszy ilość oliwy z oliwek, tłuszczu i kalorii, które czasami wylewają się z butelki. A zamieniając zużytą puszkę aerozolu na pojemnik wielokrotnego użytku wypełniony zdrową dla serca oliwą, dokonuję dobrego wyboru dla mojego zdrowia i środowiska. Mister to zdrowy sposób na dodanie do każdej potrawy więcej naturalnego smaku i składników odżywczych, przy mniejszej ilości tłuszczu.

Nigdy nie używam butelkowanych sosów do sałatek. Zainspirowały mnie włoskie tradycje sałatkowe, gdzie przy każdym stole w restauracji stoi puszka z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wystarczy skropić sałatkę odrobiną każdego z nich, aby uzyskać świeży, prosty smak. Czasami jednak w tych miseczkach znajduje się więcej oliwy z oliwek, niż bym chciała. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest rozpylacz. Wystarczy napełnić go ulubioną oliwą, a następnie pompować go przed spryskiwaniem, aby pokryć sałatkę odpowiednią ilością oliwy. Można go również używać do smarowania pieczywa, warzyw lub makaronu, a także do smarowania blach i patelni przeznaczonych do gotowania lub pieczenia.

Mister jest łatwy w użyciu, niedrogi i bardzo prosty w czyszczeniu, ponieważ można go myć w zmywarce. Aby uzyskać jak najdłuższy okres przechowywania, należy przechowywać go w szafce z dala od kuchenki lub okna.

Oto moje ulubione wskazówki dotyczące używania pojemnika na oliwę.

Wskazówki dotyczące używania ściągaczki do oleju

1. Napełnij pojemnik wysokiej jakości olejem, takim jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lub organiczny olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

2. Przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu, aby zachować świeżość.

3. Przed ponownym napełnieniem dokładnie go wyczyść.

4. Spryskaj sałatkę mgiełką, aby dodać jej tylko tyle zdrowej oliwy z oliwek, zamiast zalewać ją dressingiem.

5. Jeśli pieczesz chleby, możesz użyć rozpylacza do spryskiwania wierzchów zamiast używać pędzelka do oliwy.

6. Spryskaj warzywa przed umieszczeniem ich na grillu.

7. Zmieszaj olej, ocet i dowolne przyprawy w spryskiwaczu, aby uzyskać domowy sos do sałatek lub marynatę.

8. Spryskaj gofrownice, blachy do pieczenia, bochenki i naczynia do zapiekanek, aby uniknąć przywierania jedzenia do patelni.

0 Komentarze