7 porad, jak zdrowo cieszyć się makaronem

Udostępnij:

Ta prosta, obfita potrawa - tradycyjnie wytwarzana z pszenicy - od wieków zadowala ludzkie podniebienia. Choć makaron dostał złą sławę w czasach niskowęglowodanowego szaleństwa w późnych latach 90-tych, teraz zatoczyliśmy pełne koło w naszym zdrowym uznaniu dla tego pysznego dania. Oto 7 wskazówek, jak cieszyć się makaronem w zdrowy sposób.

7 wskazówek, jak cieszyć się makaronem w zdrowy sposób

Bonanza z całych ziaren.

Jeśli wybierzesz go mądrze, makaron może być dobrym źródłem bogatych w błonnik pełnych ziaren, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym pomagając ci żyć dłużej i zdrowiej. Postaraj się o co najmniej trzy porcje pełnych ziaren każdego dnia.

Patrz poza etykietę.

W supermarketach dostępna jest szeroka gama makaronów pełnoziarnistych, ale wygląd może być mylący. Niektóre produkty mogą być oznaczone jako "wieloziarniste", "pełnoziarniste" lub "zdrowe węglowodany", ale nie oznacza to, że są one wykonane w 100% z pełnego ziarna. Szukaj makaronów, które na liście składników na pierwszym miejscu wymieniają całe ziarna. Lentil Walnut Bolognese with Spaghetti

Całe ziarna się sumują.

Jeśli produkt zawiera 51 procent całkowitej wagi (lub osiem gramów) pełnych ziaren, liczy się jako pół porcji. Makarony te nadal mogą stanowić istotne źródło zdrowych, pełnych ziaren w Twojej diecie. Użyj alternatywnych makaronów zbożowych lub pulsacyjnych w przepisach takich jak Lemony Garden Peas with Pasta.

W poszukiwaniu alternatywnych ziaren.

Wiele z dzisiejszych makaronów są wykonane z alternatywnych ziaren, w tym brązowy ryż, quinoa, orkisz, Kamut, kukurydza, jęczmień, żyto i proso, co czyni je idealnym rozwiązaniem, jeśli musisz unikać glutenu w pszenicy ze względu na warunki, takie jak celiakia lub wrażliwość na gluten. Makarony te stanowią również zdrową, pełnoziarnistą alternatywę dla całej rodziny. 

Bonus za niską glikemię.

Makaron - nawet jeśli jest zrobiony z rafinowanej białej mąki - ma przywilej bycia pokarmem o niskim indeksie glikemicznym. Ze względu na sposób produkcji makaronu, skrobia zostaje uwięziona w matrycy białek pszenicy i jest mniej szybko wchłaniana do krwiobiegu. Niski indeks glikemiczny zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Świeża fasola z żurawiną z makaronem i zieleniną

Pogromca porcji.

Największym wyzwaniem w przygotowaniu zdrowego posiłku z makaronu jest wielkość porcji. Większość ludzi zjada podwójną, potrójną, a nawet poczwórną porcję zalecanej wielkości, która wynosi jedną uncję suszonego makaronu lub pół filiżanki ugotowanego. Następnym razem, gdy będziesz gotować makaron, wyciągnij pół filiżanki miarki i umieść porcję na talerzu, abyś mógł zobaczyć, jak wygląda porcja. Farmers Market Pasta Salad7

Załaduj warzywa.

Jaki jest prawdziwy sekret przekształcenia Twojego makaronowego posiłku w pożywnego zwycięzcę? Dodaj chroniące zdrowie warzywa: sos pomidorowy, zioła, czosnek, smażone warzywa, takie jak cebula, pieczarki, papryka i cukinia lub zielone liście, takie jak jarmuż, szpinak, rukola i boćwina. Buon appetito!