Jedzenie oparte na roślinach, a w szczególności wegetariańskie burgery, są gorące, gorące, gorące! Ale jak można w pełni wykorzystać te roślinne burgery? Właśnie to pytanie zadałam kilku moim ulubionym ekspertom od odżywiania roślinnego. Podzielili się oni swoimi radami, jak urozmaicić klasycznego wege-burgera.
Jedzenie roślinne zyskuje coraz większą popularność. Nawet jeśli ludzie nie chcą stosować diety całkowicie wegetariańskiej, coraz częściej jedzą posiłki bezmięsne. Według badania przeprowadzonego przez The Vegetarian Resource Group w 2019 r., 46% populacji spożywa posiłki wegetariańskie przez znaczną część czasu.1 Ludzie spożywają więcej posiłków bezmięsnych z wielu powodów, w tym z troski o własne zdrowie, środowisko i humanitarne traktowanie zwierząt.
Diana Rice, RD, dietetyk współpracujący z Kampaniami Poniedziałkowymi, do których należy akcja "Poniedziałek bez mięsa", mówi: "Obserwujemy wzrost zainteresowania jedzeniem opartym na roślinach, szczególnie ze strony fleksitarian, którzy nie planują całkowitej rezygnacji z mięsa. Zauważyłam też, że coraz więcej dietetyków zwraca uwagę na koncepcję Bezmięsnego Poniedziałku i włącza ją do swojej pracy, czy to w ramach zajęć o zdrowym żywieniu prowadzonych przez dietetyka z supermarketu, czy też w ramach szpitalnej inicjatywy walki z antybiotykoopornością wprowadzonej przez dietetyka z gastronomii lub jako strategia wprowadzania szybkich, zdrowych posiłków na stół, promowana przez autora dietetyki.
Pikantne burgery wegetariańskie z sorgo i słodkich ziemniakówŁatwe, bezmięsne rozwiązania
Jednym z najbardziej popularnych dań w menu roślinnym jest dobry, staroświecki wege burger, przyrządzony z różnych alternatywnych rodzajów mięsa, takich jak soja, fasola, tofu, tempeh i gluten pszenny. Istnieją one już od kilkudziesięciu lat. Smithsonian.com podaje, że po raz pierwszy termin "veggie burger" oficjalnie trafił do współczesnego leksykonu w 1982 r., kiedy Gregory Sams wprowadził go do menu swojej londyńskiej restauracji serwującej naturalną żywność.2 Popularna wśród Johna i Yoko Ono Lennon, restauracja Sama serwowała dania wegetariańskie od końca lat 60. Jego pierwszy wegetariański burger składał się z seitanu (tradycyjnej potrawy azjatyckiej wytwarzanej z glutenu pszennego), tamari, fasoli aduki i płatków owsianych.
Dziś na półkach supermarketów można znaleźć wiele różnych wegetariańskich burgerów, od klasycznych po egzotyczne. Firma Morning Star Farms, która od 1939 r. zajmuje się produkcją substytutów mięsa, była jedną z pierwszych firm spożywczych dostarczających wegetariańskie burgery dla mas, oferując dziś w supermarketach, szkołach i restauracjach szeroką gamę produktów, takich jak Grillers, Garden Veggie Patties i Mediterranean Chickpea Burgers.
Wiele innych firm przyłączyło się do ruchu bezmięsnych burgerów: Amy's California Veggie Burger, Texas Veggie Burger i Bistro Veggie Burger; Gardenburger's Portabella Veggie Burger, SunDried Tomato Basil Veggie Burger i Black Bean Chipotle Veggie Burger; Sunshine Burger's Garden Herb, Loco Chipotle i Hemp Sage; Gardein's Black Bean Burger i Veggie Burger; Boca's Vegan i All American Classic; Yves Veggie Cuisine's Meatless Beef Burger; i Wildwood's Organic Veggie Burger. Do tego dochodzą nowe, modne alternatywy mięsne, takie jak Impossible Burger i Beyond Beef. Sprawdź mój blog o nowych, modnych alternatywach mięsnych, a także mój przewodnik po alternatywach mięsnych.
Chipotle Black Bean Quinoa Veggie BurgersWedługSarah Ludmer, RD, LD, dietetyka z Morning Star Farms, "Jedna trzecia użytkowników zamienników mięsa je, ponieważ są zdrowe, a 51% uważa, że są zdrowsze niż mięso. Ta kategoria ewoluuje i nie jest już postrzegana jako zamiennik mięsa, ale jako pożądany i preferowany produkt spożywczy."
Są też łatwe do przygotowania w domu. Łącząc pełne ziarna, fasolę, soczewicę, orzechy, warzywa, przyprawy i zioła, można przygotować własnego ulubionego burgera i zamrozić resztki na posiłki w ciągu tygodnia.
Łatwy posiłek w kilka minut
Łatwo jest je przygotować: wystarczy wrzucić jednego na grilla, do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej, a kilka minut później można go położyć na pełnoziarnistej bułce z sałatą, pomidorami, piklami i musztardą, aby uzyskać pyszny i pożywny posiłek. Ale to nie wszystko, co można zrobić z wegetariańskim burgerem. Poprosiłem kilku dietetyków, aby podzielili się swoimi ulubionymi sposobami na jego urozmaicenie.
Edamame Ancient Grain Veggie Burgers10 sposobów na urozmaicenie wegetariańskiego burgera
1. Dodatek do sałatek: Lisa Dorfman, MS, RD, CSSD, LMHC, FAND
, znana jako "Biegająca dietetyczka", mówi, że jej ulubionym sposobem na wegetariańskiego burgera jest "nałożenie go na sałatkę".2. Azjatycka warstwa: Mindy Hermann, MBA, RDN
, ekspert ds. komunikacji w zakresie żywności i żywienia, mówi, że na swoich domowych burgerach wegetariańskich umieszcza azjatyckie smaki, takie jak kimchee, marynowana sałata koreańska, daikon i marchew.3. Smakowite dodatki: Virginia Messina, MPH
, RD, współautorka książki "Vegan for Life", proponuje całą gamę aromatycznych dodatków roślinnych, takich jak hummus wymieszany z pokrojonymi jabłkami, krem z nerkowców (namoczone surowe nerkowce zmieszane z solą i sokiem z cytryny), cytrynowy sos tahini, pasta brokułowa (blanszowane brokuły zmieszane z tahini lub masłem migdałowym, drożdżami odżywczymi, czosnkiem, solą i pieprzem) lub pesto.4. Grecka przemiana:
Rice sugeruje, by wybrać się w kulinarną podróż do Grecji. "Zrób szybkie tzatziki z jogurtu sojowego, mielonego czosnku i suszonego koperku, a następnie połącz je z chrupiącymi ogórkami, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami. Spróbuj wkruszyć burgery wegetariańskie do tego przepisu na wegetariańskie tacos.5. Wege burger jako nadzienie: Jill Nussinow, MS, RD, autorka Nutrition CHAMPS
, mówi, że jej ulubionym sposobem na ich spożywanie jest rozdrobnienie jako nadzienie do wrapsów lub tacos.6. Indiańska perswazja: Amy Myrdal Miller, MS, RDN
, ekspert kulinarny ds. żywienia oraz założycielka i prezes Farmer's Daughter Consulting, uwielbia łączyć burgery wegetariańskie na bazie fasoli z indyjskim ketchupem. Wystarczy podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek i dodać curry w proszku, nasiona gorczycy, nasiona kminku oraz pokrojone w kostkę pomidory rzymskie. Przepis na wegetariańskie burgery z farrem i białą fasolą jest jeszcze lepszy z awokado.7. Awokado Deluxe:
McKenzie Hall, RD, ekspert ds. komunikacji żywieniowej i współzałożyciel Nourish RDs, lubi łączyć burgery wegetariańskie z awokado, które może przybrać formę jogurtowej pasty z awokado (puree z awokado z jogurtem sojowym, pieprzem cytrynowym, szczyptą soli i ostrym sosem) lub salsy z pomidorów fasoli.8. Wege burgerowe stosy:
Hermann proponuje przygotowanie pieczonych krążków warzywnych, takich jak ziemniaki i kabaczki zimowe, które można układać na bezmięsnym burgerze.9. Salsa: Jill Weisenberger, MS, RDN, CDE, FAND
, autorka książki "The Overworked Person's Guide to Better Nutrition", lubi pomijać górną bułkę i zamiast tego polewać swojego wegetariańskiego burgera salsą z owoców i warzyw, np. salsą brzoskwiniową lub mango. Spróbuj wegetariańskich burgerów w klasycznym przepisie na sos do makaronu z bakłażana z pomidorami.10. Klasyczne dania na ciepło:
Lubię używać wegetariańskich burgerów zamiast mięsa w klasycznych daniach, takich jak kurczak cacciatore, stek szwajcarski czy strogonow wołowy. Możesz też po prostu przygotować pyszny sos, np. mocną marinarę, kremowy sos grzybowy lub cytrynowy sos koperkowy, i polać nim swojego wegetariańskiego burgera.Wypróbuj te pyszne, roślinne dodatki do hamburgerów, aby poznać więcej pomysłów na to, jak przyozdobić swojego wegetariańskiego burgera:
Pistacjowy HummusWegański
Dressing
RanczanySalsa z awokadoTahini Dressing
Imbirowy
Napisane przez Sharon Palmer, MSFS, RDN 26 października 2014 r.; zaktualizowane 31 października 2019 r.
Referencje
1. Stahler, C. Ile osób jest weganami? Ile osób jada wegańsko podczas posiłków poza domem? The Vegetarian Resource Group website. https://www.vrg.org/nutshell/Polls/2019_adults_veg.htm. Accessed November 8, 2019.
2. Smith, AK. The history of the veggie burger, The Smithsonian website. March 19, 2014. https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/history-veggie-burger-180950163/. Dostęp 12 sierpnia 2014.