W tym przewodniku po tofu znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o rodzajach tofu i o tym, jak możesz włączyć do swojego jadłospisu ten bogaty w składniki odżywcze, wysokobiałkowy i niezwykle wszechstronny produkt roślinny.
Tofu stało się popularne i najwyższy czas! W tym zdrowym, roślinnym białku jest wszystko, co można pokochać, a jego wszechstronność jest nie do przecenienia. To tradycyjne białko na bazie soi od wieków jest podstawą w krajach azjatyckich, a jego skromny wpływ na świat zachodni w końcu znalazł się w centrum uwagi. Niewątpliwie jest to spowodowane, przynajmniej częściowo, rosnącą popularnością diety roślinnej, ponieważ nie ma takiej alternatywy dla mięsa jak tofu. Z łatwością można nim zastąpić każde białko zwierzęce, od jajek i drobiu po mięso. Tacos, lasagna, frytki, zapiekanki - tofu wkracza do akcji w sposób pyszny, a nawet niewyczuwalny. Jego łagodny, delikatny smak doskonale komponuje się z innymi składnikami, a ponadto łatwo się go piecze, smaży lub miesza. Jeśli myślisz o spróbowaniu tofu lub chcesz zrobić z nim coś więcej, ten przewodnik zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby zapewnić tofu miejsce w swoich roślinnych posiłkach.
Kurkumowe pieczone tofuCo to jest tofu?
Tofu, nazywane czasem twarogiem fasolowym, jest podstawowym składnikiem potraw w wielu krajach azjatyckich. Metoda produkcji tofu składa się z trzech zasadniczych etapów: ekstrakcji mleka sojowego z soi, koagulacji mleka sojowego w celu utworzenia skrzepu oraz prasowania skrzepu w celu utworzenia bloków tofu. Ilość płynu uwalnianego z tofu zmienia się w zależności od stopnia sprasowania, co wpływa na konsystencję produktu końcowego. W rezultacie istnieje szeroka gama tofu o różnych poziomach miękkości, od jedwabistego po twarde. Podczas naszej wizyty w fabryce tofu mieliśmy wyjątkową okazję zobaczyć z pierwszej ręki, jak powstaje tofu.
Grillowane pikantne tofu sezamoweSkąd się wzięło tofu?
Tofu po raz pierwszy pojawiło się w Chinach ponad 2000 lat temu, choć data jego powstania jest obarczona wieloma teoriami. Jedna z teorii głosi, że tofu zostało stworzone przez księcia Liu-An w II wieku p.n.e. Uważano, że powstało przypadkowo, gdy sól morska z nigari (chlorek magnezu, produkt uboczny ekstrakcji soli z wody morskiej) zadziałała jako naturalny koagulant w przecierowych zupach sojowych, przekształcając je w tofu. Wiadomo jednak, że na rozpowszechnienie się tofu mieli wpływ wegetariańscy mnisi buddyjscy, którzy podczas wizyt w Japonii i innych regionach Azji Południowo-Wschodniej zalecali spożywanie tofu jako alternatywy dla mięsa.
W wyniku przekazywania go między kulturami i epokami, tofu stało się podstawowym składnikiem różnych kuchni, w tym japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej, tajskiej i wielu innych. Zgodnie z chińskim zwyczajem, tofu jest składane jako ofiara żywnościowa podczas odwiedzania grobów. Douhua to tradycyjna przekąska z puddingu z tofu, która jest szeroko rozpowszechniona w kulturach azjatyckich. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. W Hongkongu Douhua jest przygotowywana jako zimna i słodka przekąska z syropem cukrowym, spożywana w celu złagodzenia letnich upałów.
Świeżo pomarańczowe tofu z brązowym ryżem to zdrowsza, roślinna wersja pomarańczowego kurczaka.Jak gotować z tofu?
Smak tofu można opisać jako łagodny, subtelnie orzechowy lub fasolowy. Ze względu na swój łagodny smak, dobrze komponuje się z większością dań, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Ponieważ tofu jest w stanie wchłaniać i przejmować smaki innych składników, istnieje wiele różnych sposobów uzupełniania tofu. Na przykład, tofu może być alternatywą dla tłuszczu, zagęszczaczem do sosów, zamiennikiem produktów mlecznych i składnikiem deserów. Tofu twarde jest wygodne w użyciu, ponieważ nie wymaga tak ostrożnego obchodzenia się z nim, jak w przypadku tofu miękkiego, dlatego idealnie nadaje się do pieczenia, gotowania na parze, grillowania i smażenia.
Czy tofu jest zdrowe?
Tofu jest zdrową żywnością z punktu widzenia wartości odżywczych. Jego skład odżywczy różni się w zależności od konsystencji, przy czym im twardsze tofu, tym większa zawartość białka, kalorii i tłuszczu. Tofu jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych uznawanych za białko "wysokiej jakości", ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach. Tofu jest dobrym źródłem wapnia, żelaza, manganu i fosforu. Zawiera również dużo izoflawonów, które są powiązane z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa stanu zdrowia w przypadku chorób związanych z wiekiem, w tym osteoporozy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Według badań działają one jak fitoestrogeny - związki chemiczne, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi i leczyć objawy menopauzy. Wykazano, że stosowanie tofu jako alternatywy dla mięsa obniża poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu, wspierając zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zapoznaj się z naszym
Przewodnik
po tofu, aby dowiedzieć się więcej o różnych rodzajach tofu, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Tofu Mushroom TacosOstateczny przewodnik po tofu
Rodzaje tofu | Opis | Marki | Białko (100g) | Sposoby użycia |
Jedwabiste tofu
|
Silken tofu jest tofu nieprasowanym, które zawiera najwięcej wody spośród wszystkich innych rodzajów tofu, dlatego łatwo się rozpada. Jest ono produkowane poprzez ścinanie mleka sojowego bezpośrednio w opakowaniu końcowym, bez prasowania. Silken tofu występuje w różnych konsystencjach, z których każda jest bardziej miękka niż zwykłe tofu. Ponieważ skrzepy sojowe nie są prasowane, konsystencja nie jest porowata jak w przypadku zwykłego tofu i przypomina raczej budyń. | Nasoya
Marinu 365 Organic |
8 g | -Może być podawane na ciepło/zimno lub gotowane/surowe
-Idealny do kremowych/mieszanych potraw (np. smoothie, puddingów, sosów sałatkowych i sosów) -Doskonały zamiennik jaj i produktów mlecznych w wypiekach. -Nie nadaje się do smażenia. |
Miękkie tofu
|
Miękkie tofu to sprasowany twaróg, który ma porowatą, gąbczastą konsystencję. Taka konsystencja pozwala tofu na wchłanianie smaków. Zawartość wody w tofu jest najwyższa po silken tofu, ale ma ono twardszą konsystencję. | Domowe produkty spożywcze
Morinu Nasoya |
6 g | -Może być używany podobnie jak silken tofu w smoothie, puddingach, dipach i sosach sałatkowych.
-Idealny do gotowania w gulaszach i zupach jako źródło białka. -Nie nadaje się do smażenia. |
Średnio twarde tofu
|
Średnio twarde tofu ma twardszą i bardziej porowatą konsystencję niż tofu miękkie, ale nadal jest dość delikatne i może pękać podczas przenoszenia. Nie zachowuje tak dobrze swojego kształtu, ponieważ ma umiarkowaną zawartość wody. | Żywność domowa
Nasoya Sunrise Franklin Farms Vitasoy |
8 g | -Można używać do przyrządzania wegańskiej jajecznicy z tofu zamiast jajek.
-Idealny do duszenia lub delikatnego gotowania na wolnym ogniu w zupach/gulaszach. -Nie nadaje się do smażenia. |
Tofu twarde | Tofu twarde ma gęstą i bardzo twardą konsystencję. Dobrze zachowuje swój kształt. Ze względu na swoją jędrność jest bardzo uniwersalne i może być używane w większości metod gotowania. | Domowe produkty spożywcze
Hado Trader Joes Sunrise 365 Organic Wildwood Pulmone O Organics |
9 g | -Idealne do mieszania, smażenia na patelni, pieczenia i duszenia.
-Doskonała jako alternatywa dla mięsa, w tym mięsa mielonego po rozdrobnieniu. -Może być dodawana do zapiekanek.
|
Tofu ekstra twarde
|
Wyjątkowo twarde tofu jest świetną alternatywą dla mięsa ze względu na ilość białka w porcji i twardość. Ma najwyższą zawartość białka spośród wszystkich innych bloków tofu, ponieważ większość płynu została odciśnięta. Ze względu na swoją twardość i zwartość nadaje się do każdej metody gotowania. | House Foods
Wildwood O organics Pulmuone |
10 g | -Idealne jako substytut mięsa (np. burgery, tacos, szaszłyki)
-Doskonałe do grillowania, smażenia na patelni, smażenia w głębokim tłuszczu, mieszania, duszenia i duszenia -Doskonałe jako dodatek do dań takich jak Pad Thai i innych dań typu stir-fry. |
Sfermentowane tofu | Sfermentowane tofu jest zwykle sprzedawane w szklanych słoikach jako chińska przyprawa lub przysmak. Jego silny aromat umami i profil smakowy są powszechnie stosowane do przyprawiania różnych dań kuchni azjatyckiej. Tofu jest fermentowane przez co najmniej miesiąc w zalewie z wina ryżowego, wody i soli. Sfermentowane tofu ma bardzo miękką i łatwą do rozsmarowania konsystencję, podobną do pasty. Im dłużej jest fermentowane, tym mocniejszy jest jego smak. Po otwarciu może być przechowywane w lodówce przez kilka miesięcy. | Wangzhihe
Szechuan Hwang Rhy Shiang |
8 g | -Idealny do dodawania do zup i aromatyzowania marynat.
-Powszechnie stosowany jako przyprawa do ryżu lub owsianki. -Może być stosowany do przyprawiania różnych dań typu stir fry -Doskonały zamiennik sera pleśniowego. |
Skórka Yuba/tofu
|
Yuba to podstawowy składnik kuchni chińskiej i japońskiej. Tradycyjnie wytwarza się ją, wieszając do wyschnięcia skoagulowany wierzch gotującego się mleka sojowego. Można kupić świeżą lub suszoną. Jej rozciągliwa, gumowata konsystencja tworzy arkusz. W wegetariańskich daniach azjatyckich yuba jest powszechnie stosowana jako warstwa imitująca smak i konsystencję kaczki i kurczaka. Przed spożyciem suszoną yubę należy ponownie uwodnić.
Ze względu na swoją konsystencję zawiera najwięcej białka w gramach. |
Hoda
|
51 g | -Doskonały jako substytut mięsa
-Idealna do zawijania ryżu i popularna w daniach dim sum.
|
Wędzone tofu | Wędzone tofu ma konsystencję twardego tofu, które zostało doprawione przyprawami, upieczone i uwędzone. Jest ono sprzedawane w postaci gotowej do spożycia po wyjęciu z opakowania i może być stosowane jako źródło białka w potrawach. Zwykle przyprawia się je aromatem wędzenia hikorowego i sosem sojowym. Dzięki temu jego zewnętrzna warstwa zachowuje głęboki brązowy kolor. Doskonały smak i jedno z najwyższych źródeł białka roślinnego wśród tofu. | Central Soyfoods
Kong Kee Drzewo Życia Sklep z Tofu Wildwood Organic Taifun Tofu Yu Fasola Phoenix |
19 g | -Idealne jako substytut mięsa
-Idealny dodatek do sałatek i kanapek lub jako danie główne -Doskonały zamiennik konserw mięsnych |
Pieczone tofu | Pieczone tofu jest sprzedawane w postaci zamarynowanej, upieczonej i gotowej do spożycia. Jest zamykane próżniowo, co daje więcej czasu na zamarynowanie tofu przed otwarciem. Do jego produkcji używa się twardego tofu, które zachowuje swój kształt i konsystencję podczas procesu pieczenia. | Wildwood
Nasoya Trader Joes Whole foods Furama Sprouts organic Sklep z tofu Biała fala |
14 g | -Idealne do kanapek, stir fry lub jako dodatek do dań.
-Idealny dodatek do sałatek jako źródło białka. -Doskonały zamiennik szynki i konserw mięsnych. |
Tofu wysokobiałkowe | Tofu wysokobiałkowe lub super twarde jest sprzedawane bez konieczności prasowania/blendowania tofu przed gotowaniem, jak większość innych bloków tofu, które są zazwyczaj sprzedawane zanurzone w wodzie. Jest ono już sprasowane i zamknięte próżniowo, więc nie zatrzymuje dużo wody. Ma jedną z najwyższych zawartości białka spośród wszystkich innych rodzajów tofu. | Wildwood organic
Trader Joes Hodo organic Nasoya |
17 g | -Idealne do smażenia lub gotowania na głębokim ogniu i manipulacji
- Idealne do smażenia, smażenia na patelni, grillowania, duszenia i grillowania. |
Napisane przez Jooshan Ooi, dietetyka stażystę i Sharon Palmer, MSFS, RDN
Aby uzyskać inne informacje na temat tofu, sprawdź:
Jak wycisnąć tofuJak
powstaje tofuTop
10 przepisów