Ostateczny przewodnik po tofu

Udostępnij:

W tym przewodniku po tofu znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o rodzajach tofu i o tym, jak możesz włączyć do swojego jadłospisu ten bogaty w składniki odżywcze, wysokobiałkowy i niezwykle wszechstronny produkt roślinny.

Tofu stało się popularne i najwyższy czas! W tym zdrowym, roślinnym białku jest wszystko, co można pokochać, a jego wszechstronność jest nie do przecenienia. To tradycyjne białko na bazie soi od wieków jest podstawą w krajach azjatyckich, a jego skromny wpływ na świat zachodni w końcu znalazł się w centrum uwagi. Niewątpliwie jest to spowodowane, przynajmniej częściowo, rosnącą popularnością diety roślinnej, ponieważ nie ma takiej alternatywy dla mięsa jak tofu. Z łatwością można nim zastąpić każde białko zwierzęce, od jajek i drobiu po mięso. Tacos, lasagna, frytki, zapiekanki - tofu wkracza do akcji w sposób pyszny, a nawet niewyczuwalny. Jego łagodny, delikatny smak doskonale komponuje się z innymi składnikami, a ponadto łatwo się go piecze, smaży lub miesza. Jeśli myślisz o spróbowaniu tofu lub chcesz zrobić z nim coś więcej, ten przewodnik zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby zapewnić tofu miejsce w swoich roślinnych posiłkach.

Kurkumowe pieczone tofu

Co to jest tofu?

Tofu, nazywane czasem twarogiem fasolowym, jest podstawowym składnikiem potraw w wielu krajach azjatyckich. Metoda produkcji tofu składa się z trzech zasadniczych etapów: ekstrakcji mleka sojowego z soi, koagulacji mleka sojowego w celu utworzenia skrzepu oraz prasowania skrzepu w celu utworzenia bloków tofu. Ilość płynu uwalnianego z tofu zmienia się w zależności od stopnia sprasowania, co wpływa na konsystencję produktu końcowego. W rezultacie istnieje szeroka gama tofu o różnych poziomach miękkości, od jedwabistego po twarde. Podczas naszej wizyty w fabryce tofu mieliśmy wyjątkową okazję zobaczyć z pierwszej ręki, jak powstaje tofu.

Grillowane pikantne tofu sezamowe

Skąd się wzięło tofu?

Tofu po raz pierwszy pojawiło się w Chinach ponad 2000 lat temu, choć data jego powstania jest obarczona wieloma teoriami. Jedna z teorii głosi, że tofu zostało stworzone przez księcia Liu-An w II wieku p.n.e. Uważano, że powstało przypadkowo, gdy sól morska z nigari (chlorek magnezu, produkt uboczny ekstrakcji soli z wody morskiej) zadziałała jako naturalny koagulant w przecierowych zupach sojowych, przekształcając je w tofu. Wiadomo jednak, że na rozpowszechnienie się tofu mieli wpływ wegetariańscy mnisi buddyjscy, którzy podczas wizyt w Japonii i innych regionach Azji Południowo-Wschodniej zalecali spożywanie tofu jako alternatywy dla mięsa.

W wyniku przekazywania go między kulturami i epokami, tofu stało się podstawowym składnikiem różnych kuchni, w tym japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej, tajskiej i wielu innych. Zgodnie z chińskim zwyczajem, tofu jest składane jako ofiara żywnościowa podczas odwiedzania grobów. Douhua to tradycyjna przekąska z puddingu z tofu, która jest szeroko rozpowszechniona w kulturach azjatyckich. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. W Hongkongu Douhua jest przygotowywana jako zimna i słodka przekąska z syropem cukrowym, spożywana w celu złagodzenia letnich upałów.

Świeżo pomarańczowe tofu z brązowym ryżem to zdrowsza, roślinna wersja pomarańczowego kurczaka.

Jak gotować z tofu?

Smak tofu można opisać jako łagodny, subtelnie orzechowy lub fasolowy. Ze względu na swój łagodny smak, dobrze komponuje się z większością dań, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Ponieważ tofu jest w stanie wchłaniać i przejmować smaki innych składników, istnieje wiele różnych sposobów uzupełniania tofu. Na przykład, tofu może być alternatywą dla tłuszczu, zagęszczaczem do sosów, zamiennikiem produktów mlecznych i składnikiem deserów. Tofu twarde jest wygodne w użyciu, ponieważ nie wymaga tak ostrożnego obchodzenia się z nim, jak w przypadku tofu miękkiego, dlatego idealnie nadaje się do pieczenia, gotowania na parze, grillowania i smażenia.

Czy tofu jest zdrowe?

Tofu jest zdrową żywnością z punktu widzenia wartości odżywczych. Jego skład odżywczy różni się w zależności od konsystencji, przy czym im twardsze tofu, tym większa zawartość białka, kalorii i tłuszczu. Tofu jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych uznawanych za białko "wysokiej jakości", ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach. Tofu jest dobrym źródłem wapnia, żelaza, manganu i fosforu. Zawiera również dużo izoflawonów, które są powiązane z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa stanu zdrowia w przypadku chorób związanych z wiekiem, w tym osteoporozy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Według badań działają one jak fitoestrogeny - związki chemiczne, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi i leczyć objawy menopauzy. Wykazano, że stosowanie tofu jako alternatywy dla mięsa obniża poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu, wspierając zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zapoznaj się z naszym

Przewodnik

po tofu, aby dowiedzieć się więcej o różnych rodzajach tofu, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Tofu Mushroom Tacos

Ostateczny przewodnik po tofu

Rodzaje tofu Opis Marki Białko (100g) Sposoby użycia
Jedwabiste tofu

Silken tofu jest tofu nieprasowanym, które zawiera najwięcej wody spośród wszystkich innych rodzajów tofu, dlatego łatwo się rozpada. Jest ono produkowane poprzez ścinanie mleka sojowego bezpośrednio w opakowaniu końcowym, bez prasowania. Silken tofu występuje w różnych konsystencjach, z których każda jest bardziej miękka niż zwykłe tofu. Ponieważ skrzepy sojowe nie są prasowane, konsystencja nie jest porowata jak w przypadku zwykłego tofu i przypomina raczej budyń. Nasoya

Marinu

365 Organic

8 g -Może być podawane na ciepło/zimno lub gotowane/surowe

-Idealny do kremowych/mieszanych potraw (np. smoothie, puddingów, sosów sałatkowych i sosów)

-Doskonały zamiennik jaj i produktów mlecznych w wypiekach.

-Nie nadaje się do smażenia.

Miękkie tofu

Miękkie tofu to sprasowany twaróg, który ma porowatą, gąbczastą konsystencję. Taka konsystencja pozwala tofu na wchłanianie smaków. Zawartość wody w tofu jest najwyższa po silken tofu, ale ma ono twardszą konsystencję. Domowe produkty spożywcze

Morinu

Nasoya

6 g -Może być używany podobnie jak silken tofu w smoothie, puddingach, dipach i sosach sałatkowych.

-Idealny do gotowania w gulaszach i zupach jako źródło białka.

-Nie nadaje się do smażenia.

Średnio twarde tofu

Średnio twarde tofu ma twardszą i bardziej porowatą konsystencję niż tofu miękkie, ale nadal jest dość delikatne i może pękać podczas przenoszenia. Nie zachowuje tak dobrze swojego kształtu, ponieważ ma umiarkowaną zawartość wody. Żywność domowa

Nasoya

Sunrise

Franklin Farms

Vitasoy

8 g -Można używać do przyrządzania wegańskiej jajecznicy z tofu zamiast jajek.

-Idealny do duszenia lub delikatnego gotowania na wolnym ogniu w zupach/gulaszach.

-Nie nadaje się do smażenia.

Tofu twarde Tofu twarde ma gęstą i bardzo twardą konsystencję. Dobrze zachowuje swój kształt. Ze względu na swoją jędrność jest bardzo uniwersalne i może być używane w większości metod gotowania. Domowe produkty spożywcze

Hado

Trader Joes

Sunrise

365 Organic

Wildwood

Pulmone

O Organics

9 g -Idealne do mieszania, smażenia na patelni, pieczenia i duszenia.

-Doskonała jako alternatywa dla mięsa, w tym mięsa mielonego po rozdrobnieniu.

-Może być dodawana do zapiekanek.

Tofu ekstra twarde

Wyjątkowo twarde tofu jest świetną alternatywą dla mięsa ze względu na ilość białka w porcji i twardość. Ma najwyższą zawartość białka spośród wszystkich innych bloków tofu, ponieważ większość płynu została odciśnięta. Ze względu na swoją twardość i zwartość nadaje się do każdej metody gotowania. House Foods

Wildwood

O organics

Pulmuone

10 g -Idealne jako substytut mięsa (np. burgery, tacos, szaszłyki)

-Doskonałe do grillowania, smażenia na patelni, smażenia w głębokim tłuszczu, mieszania, duszenia i duszenia

-Doskonałe jako dodatek do dań takich jak Pad Thai i innych dań typu stir-fry.

Sfermentowane tofu Sfermentowane tofu jest zwykle sprzedawane w szklanych słoikach jako chińska przyprawa lub przysmak. Jego silny aromat umami i profil smakowy są powszechnie stosowane do przyprawiania różnych dań kuchni azjatyckiej. Tofu jest fermentowane przez co najmniej miesiąc w zalewie z wina ryżowego, wody i soli. Sfermentowane tofu ma bardzo miękką i łatwą do rozsmarowania konsystencję, podobną do pasty. Im dłużej jest fermentowane, tym mocniejszy jest jego smak. Po otwarciu może być przechowywane w lodówce przez kilka miesięcy. Wangzhihe

Szechuan

Hwang Rhy Shiang

8 g -Idealny do dodawania do zup i aromatyzowania marynat.

-Powszechnie stosowany jako przyprawa do ryżu lub owsianki.

-Może być stosowany do przyprawiania różnych dań typu stir fry

-Doskonały zamiennik sera pleśniowego.

Skórka Yuba/tofu

Yuba to podstawowy składnik kuchni chińskiej i japońskiej. Tradycyjnie wytwarza się ją, wieszając do wyschnięcia skoagulowany wierzch gotującego się mleka sojowego. Można kupić świeżą lub suszoną. Jej rozciągliwa, gumowata konsystencja tworzy arkusz. W wegetariańskich daniach azjatyckich yuba jest powszechnie stosowana jako warstwa imitująca smak i konsystencję kaczki i kurczaka. Przed spożyciem suszoną yubę należy ponownie uwodnić.

Ze względu na swoją konsystencję zawiera najwięcej białka w gramach.

Hoda

51 g -Doskonały jako substytut mięsa

-Idealna do zawijania ryżu i popularna w daniach dim sum.

Wędzone tofu Wędzone tofu ma konsystencję twardego tofu, które zostało doprawione przyprawami, upieczone i uwędzone. Jest ono sprzedawane w postaci gotowej do spożycia po wyjęciu z opakowania i może być stosowane jako źródło białka w potrawach. Zwykle przyprawia się je aromatem wędzenia hikorowego i sosem sojowym. Dzięki temu jego zewnętrzna warstwa zachowuje głęboki brązowy kolor. Doskonały smak i jedno z najwyższych źródeł białka roślinnego wśród tofu. Central Soyfoods

Kong Kee

Drzewo Życia

Sklep z Tofu

Wildwood

Organic

Taifun

Tofu Yu

Fasola Phoenix

19 g -Idealne jako substytut mięsa

-Idealny dodatek do sałatek i kanapek lub jako danie główne

-Doskonały zamiennik konserw mięsnych

Pieczone tofu Pieczone tofu jest sprzedawane w postaci zamarynowanej, upieczonej i gotowej do spożycia. Jest zamykane próżniowo, co daje więcej czasu na zamarynowanie tofu przed otwarciem. Do jego produkcji używa się twardego tofu, które zachowuje swój kształt i konsystencję podczas procesu pieczenia. Wildwood

Nasoya

Trader Joes

Whole foods

Furama

Sprouts organic

Sklep z tofu

Biała fala

14 g -Idealne do kanapek, stir fry lub jako dodatek do dań.

-Idealny dodatek do sałatek jako źródło białka.

-Doskonały zamiennik szynki i konserw mięsnych.

Tofu wysokobiałkowe Tofu wysokobiałkowe lub super twarde jest sprzedawane bez konieczności prasowania/blendowania tofu przed gotowaniem, jak większość innych bloków tofu, które są zazwyczaj sprzedawane zanurzone w wodzie. Jest ono już sprasowane i zamknięte próżniowo, więc nie zatrzymuje dużo wody. Ma jedną z najwyższych zawartości białka spośród wszystkich innych rodzajów tofu. Wildwood organic

Trader Joes

Hodo organic

Nasoya

17 g -Idealne do smażenia lub gotowania na głębokim ogniu i manipulacji

- Idealne do smażenia, smażenia na patelni, grillowania, duszenia i grillowania.

Napisane przez Jooshan Ooi, dietetyka stażystę i Sharon Palmer, MSFS, RDN

Aby uzyskać inne informacje na temat tofu, sprawdź:

Jak wycisnąć tofuJak
powstaje tofuTop
10 przepisów

na tofu

0 Komentarze