Spraw, aby Twój następny posiłek był medytacją

Udostępnij:

Zamiast stresować out przy końcówką dzień z posiłek przygotowaniem, próbuje te top 3 porady robić kucharskim posiłkom akt medytacja.

Ty wijesz twój sposób dom od pracy na jam-packed freeway, wszystko podczas gdy tworzyć umysłową listę robić... Przepełniony pralniany kosz, internet lista zakupów, zaległy weterynarz spotkanie dla psa. W końcu dochodzisz do odwiecznego pytania: Co zrobię dziś na kolację? Jeśli jesteś jak wielu, ta myśl wywołuje symfonię uczuć, w tym stres, przerażenie i niezadowolenie. Ale jestem tutaj, aby zaprezentować nowy sposób myślenia o swoim nocnym obowiązku obiadowym.

Moja rodzina razem jedząca w nasz ogródzie.

Zamiast stresować się przygotowywaniem posiłków, dlaczego nie cieszyć się na koniec dnia, z kojącym zapachem cebuli smażącej się na kuchence, rytmem krojenia warzyw na desce do krojenia, łaskotaniem podniebienia żywymi przyprawami i zbieraniem swoich bliskich na prosty, satysfakcjonujący, pożywny posiłek. Dlatego właśnie dzielę się kilkoma kluczowymi wskazówkami, jak możesz sprawić, by następny posiłek stał się medytacją.

Spraw, by następny posiłek stał się medytacją

1. Pamiętaj, że jedzenie w domu jest zdrowsze!

Po pierwsze, spójrzmy prawdzie w oczy: że rutyna zamawiania na wynos w pracowite noce nie jest dokładnie zdrowa. Badania konsekwentnie łączą jedzenie na mieście - zwłaszcza w restauracjach typu fast food - ze zwiększonym spożyciem kalorii, tłuszczów nasyconych, sodu i cukru, a także z wyższym ryzykiem otyłości. Łatwo zrozumieć, dlaczego tak się dzieje. Kiedy jemy poza domem, szczególnie w restauracjach typu fast food i sieciowych, zazwyczaj nasze porcje są większe i wypełnione bardziej przetworzoną żywnością, taką jak rafinowane ziarna, cukry i smażone potrawy, a mniej pełnymi ziarnami, owocami i warzywami. Jedzenie zawsze będzie zdrowsze w domu, np. dzięki temu łatwemu, rodzinnemu przepisowi na Chipotle Tomato Rice Power Bowl.

Z drugiej strony, ludzie, którzy jedzą w domu częściej mają tendencję do zdrowszej diety. Dzieje się tak dlatego, że możesz kontrolować, co wchodzi w skład Twoich posiłków - mniej soli w garnku, oleju na patelni i cukru w dzbanku z mrożoną herbatą - a także ile porcji masz na talerzu. Dodatkowo możesz upewnić się, że na talerzu znajdują się również porcje pełnoziarnistych zbóż i warzyw.

To nawet lepiej. Badania wielokrotnie wykazały, że kiedy rodziny regularnie jedzą razem kolację, dzieci mają lepszą samoocenę i lepsze wyniki w nauce, a także mniejsze ryzyko uzależnienia od substancji psychoaktywnych, ciąży u nastolatków i depresji. Wydaje się, że siedzenie przy stole pozwala dzieciom na kilka minut w ciągu dnia, aby podzielić się swoimi problemami i osiągnięciami, a rodzicom na przekazanie pozytywnych informacji, co daje potężne korzyści na całe życie.

Bądź wdzięczny za pełnowartościowe jedzenie w obfitości.

2. Pomyśl, że gotowanie i jedzenie jest błogosławieństwem.

W krainie obfitości łatwo zapomnieć, że wielu ludzi w naszym kraju borykało się kiedyś z poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego - i wielu z nich nadal boryka się z tym problemem. Podczas gdy twoja babcia może opowiadać o kolejkach po chleb w czasach Wielkiego Kryzysu, nawet dzisiaj 13% gospodarstw domowych nie ma zapewnionego bezpieczeństwa żywnościowego. Możesz więc być zirytowany, że przygotowanie obiadu na stole zajmuje godzinę, ale na całej planecie jest wielu ludzi, którzy z chęcią wzięliby na siebie ten "ciężar".

W rzeczywistości, w wielu kulturach gotowanie zawsze było uważane za błogosławieństwo - czczona tradycja, która trwa do dziś. Kiedy domowa kucharka (w wielu kulturach często matriarchini) zbliża się do kuchni, przychodzi z wdzięcznością, zawsze wdzięczna za składniki, z których przygotowuje pożywny posiłek, aby obdarzyć swoją rodzinę zdrowiem i witalnością.

Jasne, może się to wydawać banalne; twoja matka mogła ci powiedzieć lata temu, żebyś czyścił swój talerz z powodu tych wszystkich głodujących dzieci w innych krajach. Miała jednak całkowitą rację! Globalny głód to ogromny problem - 690 milionów ludzi na całym świecie kładzie się spać głodnych każdej nocy. Dlatego warto to powtórzyć, aby o tym nie zapomnieć: za każdym razem, gdy podchodzisz do kuchni z obfitym zapasem zdrowych składników, wyślij małe wyrazy wdzięczności.

Spróbuj Stir-Fried Thai Sorghum Bowl przepis na łatwe jedno danie, roślin zasilany posiłek dla następnej medytacji.

3. Spróbuj obramować gotowanie jako akt medytacji.

Ja może wydawać się ciężki przyjmować ten pojęcie, ale dawać szansę zanim ty odrzucasz je. Kiedy jesteś zmęczony pod koniec dnia, dlaczego nie zrzucić tych ciężarów za drzwiami, gdy wchodzisz do kuchni.

Wyciągnij garnek, napełnij go wodą i kilkoma garściami brązowego ryżu i pozwól mu bulgotać na ogniu - jego ziemisty, skrobiowy aromat rozgrzeje cię. Ustaw patelnię na kuchence, dodaj kilka złotych kropel oliwy z oliwek i podsmaż cebulę - wdychając związki siarki organicznej, gdy się aromatyzują. Dodaj świeżo zmielony czosnek i pozwól, aby zapachy się nasiliły. Teraz, wymieszaj indyjskie przyprawy - kurkumę, gorczycę, czarny pieprz i kminek. Gdy te rozgrzewające przyprawy wypełnią powietrze, pozwól, aby stres całego dnia opadł z Twoich ramion. Wyciągnij warzywa z kosza na produkty i posiekaj je, pozwalając umysłowi odpłynąć, gdy metodycznie kroisz te jasne, kolorowe rośliny - marchew, paprykę, cukinię - na zgrabne kawałki. Wymieszaj ten kalejdoskop warzyw na patelni i zauważ, że każde z nich jest tak wspaniałe - wszystkie kolory natury na twojej patelni. Wyobraź sobie, jak rośliny rosły na polu, jak rolnicy pielęgnowali i zbierali każdy korzeń i owoc. Otwórz puszkę ciecierzycy i pokrojonych w kostkę pomidorów i wymieszaj je na swojej patelni - tworząc gęstą, bąbelkową, pachnącą miksturę.

Zanim się zorientujesz, garnek ryżu jest gotowy, a gulasz warzywny z ciecierzycy jest gotowy, aby mu towarzyszyć. A wszystko to w czasie, który jest potrzebny, aby zadzwonić i odebrać jedzenie na wynos. Żadnych stosów styropianu w koszu na śmieci, a poczucie satysfakcji i łatwości na koniec dnia.