Zmaksymalizuj wiele korzyści płynących z rodzinnych posiłków

Udostępnij:

Ekspertka dr Julia Nordgren, pediatra, szefowa kuchni i autorka dzieli się swoimi najlepszymi wskazówkami na temat tego, jak zmaksymalizować korzyści płynące z rodzinnych posiłków.

Czy wiesz, że prosta czynność, jaką jest wspólne zasiadanie do stołu przy kolacji, może przynieść Twojej rodzinie wiele potężnych korzyści? Od jedzenia bardziej zdrowe, odżywcze diety do czucia się bardziej emocjonalnie zrównoważony i osiągnięcia lepszych wyników w nauce, nagrody są mnóstwo. Dlatego jestem tak wielką fanką częstszego gromadzenia rodziny przy stole. Jednakże, może to być trudne do podjęcia tego działania, biorąc pod uwagę nasze napięte harmonogramy, które pakują w po szkole sport i zajęcia, prace domowe, zakupy i obowiązki.

Dlatego jestem podekscytowana, że mogłam usiąść z uznaną ekspertką w dziedzinie zdrowia, dr Julią Nordgren, pediatrą, szefem kuchni i autorką książki The New Family Table: Cooking More, Eating Together & Staying (Relatively) Sane, aby dowiedzieć się więcej o jej najlepszych wskazówek, jak zmaksymalizować korzyści płynące z rodzinnych posiłków. Ma do zaoferowania kilka najlepszych rad na temat wspólnego spożywania posiłków jako rodzina. Julia odpowiada na najważniejsze pytania, w tym dlaczego posiłki rodzinne są na spadek, strategie, aby pomóc rodzinom zebrać razem częściej, i jak można znaleźć czas na posiłek przy stole. Mamy wielkie szczęście, że jest z nami i dzieli się swoją mądrością.

Dr Julia Nordgren

Jak zmaksymalizować korzyści płynące z rodzinnych posiłków - dr Julia Nordgren

Sharon: Jaki jest wpływ wspólnego spożywania rodzinnych posiłków?

Julia:

Jest kilka aspektów pozytywnego wpływu wspólnego jedzenia.

Pierwszym z nich jest jakość posiłku. Z bardzo rzadkimi wyjątkami, każdy posiłek przygotowany w domu będzie bardziej odżywczy niż jedzenie na wynos lub w restauracji. Prosty posiłek w domu prawie zawsze będzie kosztował mniej, będzie miał lepszy profil odżywczy, mniej soli i konserwantów - i moim zdaniem, będzie smaczniejszy!

Ważna jest również więź społeczna, która wynika ze wspólnego siedzenia i jedzenia. Gromadzenie się wokół stołu jest jedną z najdłuższych tradycji ludzkiej cywilizacji i ma miejsce w każdym kraju i w każdej kulturze. Kultury, które wysoko cenią sobie więź społeczną podczas posiłków, takie jak kultury śródziemnomorskie, często mają zdrowsze i bardziej żywotne populacje.

W naszych czasach jest to czas, w którym możemy odłożyć na bok nasze urządzenia i listy zadań i spotkać się z ludźmi, na których nam najbardziej zależy. Jest to miejsce, w którym dzieci uczą się tak wiele o sposobie, w jaki ich rodzice komunikują się ze sobą, jakie zachowania są akceptowane, a jakie nie, oraz jak wyrażać zainteresowanie sobą nawzajem. Dzieci uczą się tak wiele obserwując, jak ich rodzice i rodzeństwo radzą sobie z codziennymi trudnościami i sukcesami. Wspólne spożywanie posiłków stanowi ważny fundament więzi rodzinnej.

Istnieją badania, które wykazują, że wspólne spożywanie posiłków w gronie rodzinnym działa ochronnie na dzieci - są one mniej narażone na nadużywanie substancji, ryzykowne zachowania i depresję. Rodzinne posiłki same w sobie nie uchronią naszych dzieci przed tymi problemami, ale pozwalają nam dostroić się do zmieniających się stanów emocjonalnych naszych dorastających dzieci i reagować na nie.

Sharon: Dlaczego zwyczaj rodzinnego spożywania posiłków pod koniec dnia jest coraz rzadszy? Jakie ma to znaczenie dla zdrowia?

Julia:

Czynniki, które moim zdaniem najbardziej wpływają na spożywanie posiłków to:
  • Długi czas dojazdu do pracy. Jeśli rodzic lub rodzice nie wracają do domu przed 18:30 lub później, czas kolacji często ulega rozproszeniu.
  • Zajęcia pozalekcyjne. Jeśli treningi baseballu trwają od 17:00 do 19:00, często oznacza to, że rodziny jedzą osobno (a rodzeństwo je w barze w parku!).
  • Wymagania zawodowe. Często widzę rodziców, którzy muszą pracować do późnej pory obiadowej lub przerywać posiłki, by odbierać telefony lub odpisywać na SMS-y. Choć wspaniale jest móc skontaktować się z każdym, o każdej porze, wysyłając SMS-a lub dzwoniąc, oznacza to również, że musimy być świadomi tego, że wszystko inne musi poczekać, podczas gdy my dzielimy się posiłkiem z naszą rodziną.

Jeśli chodzi o zdrowie, widzę ogólną tendencję, że rodziny, które jedzą bardziej rozdrobnione posiłki (a konkretnie, więcej jedzenia spożywanego poza domem) mają więcej problemów z wysokim poziomem cholesterolu, prediabetes i niechcianym przyrostem masy ciała.

Greckie Pity nadziewane ciecierzycą i warzywami

Sharon: Jakie są niektóre strategie, które rodzice mogą zastosować, aby częściej gromadzić swoje rodziny razem?

Julia:

Bardzo wcześnie ustal oczekiwania, że rodzina będzie jadła razem, kiedy tylko będzie to możliwe. Wyrób nawyk dla wszystkich - że NIE jedzenie razem jest wyjątkiem, a nie regułą!

Stwórzcie stół wolny od mediów, gdzie inwazje i przerwy nie są mile widziane. Choć na początku może to być trudne, nauczy to wszystkich, że ten czas jest święty. Dzieci naprawdę uwielbiają - i potrzebują - mieć naszą niepodzielną uwagę. A my kochamy - i potrzebujemy - ich!

Zorganizuj cotygodniowe "spotkanie rodzinne". Jest to okazja, aby omówić plan tygodnia, kto jest w pobliżu, jakie zajęcia się dzieją i o której godzinie powinna być kolacja każdego wieczoru, aby jak najwięcej osób zasiadło przy stole. Jest to również świetny czas, aby zaplanować posiłek i uzyskać wkład dzieci w to, jakie posiłki chcą na cały tydzień.

Łatwe wegańskie tacos z smażoną fasolą i salsą kukurydzianą

Sharon: Jak zapracowane rodziny mogą znaleźć czas na planowanie zdrowych, roślinnych posiłków dla swoich rodzin?

Julia:

  • Planuj z wyprzedzeniem! Wykorzystaj wskazówkę "Spotkanie rodzinne", aby omówić tematy planowania na cały tydzień - zwłaszcza posiłki. Czas spędzony na myśleniu z wyprzedzeniem przynosi ogromne korzyści - o wiele trudniej jest być kreatywnym, kiedy jesteś głodny i pędzisz do domu z pracy! To jest tak dużo ciągnąć obiad razem gdy składniki są tam i prepped w góry.
  • Przygotuj z wyprzedzeniem! Nawet tylko krojąc z wyprzedzeniem warzywa na noc.
  • Wybierz się na cotygodniowy targ rolniczy. Zapytaj sprzedawców, jak oni jedzą żywność, którą sprzedają. Zawsze znajduję, że mają świetne sztuczki na temat tego, jak wydobyć najlepszy smak ze świeżych warzyw i owoców bez dużego zamieszania!
  • Co tydzień przygotowuj zupę. Jest to świetny sposób na wykorzystanie warzyw, które masz w lodówce i zrobienie czegoś smacznego i zachęcającego do jedzenia i przekąsek.
  • Rozważ usługę dostarczania zestawów posiłków. Ich popularność rośnie i mogą zaoszczędzić mnóstwo czasu, a wiele z nich ma opcje, które odpowiadają wegetarianom, bezglutenowcom lub weganom.
Klasyczna Zupa Pomidorowa jest łatwym, roślinnym daniem podstawowym, które nie zajmuje dużo czasu, gdy przyrządza się je w garnku Instant Pot.

Sharon: Jakie produkty pochodzenia roślinnego powinny być podstawą posiłków i powinny zawsze znajdować się w spiżarni?

Julia:

  • Każdy rodzaj! Posiadanie pod ręką dużej ilości fasoli w puszce (lub świeżej) oznacza, że obfita podstawa posiłku jest w zasięgu ręki. Jest to jedna z wielkich zalet popularności szybkowarów (takich jak Instapot). Świeża fasola nie potrzebuje godzin na gotowanie!
  • Farro - jedno z moich ulubionych pełnych ziaren. Lubię ugotować dużą porcję z wyprzedzeniem, rozdzielić na mniejsze partie i zamrozić.
  • Pomidory w pudełku lub w puszce. Te mogą być podstawą dla szybkiego domowego sosu do makaronu, zupy pomidorowej, lub wegetariańskiego chili. Są tak uniwersalne.
  • Mrożone owoce - koniecznie do porannej owsianki. Maliny i dzikie borówki z Maine są moimi ulubionymi.
  • Mrożone warzywa - fasola edamame, groszek i kukurydza są zawsze w mojej zamrażarce.

Sharon: Jakie są jakieś łatwe dania bez przepisu, które rodziny mogą przygotować w 30 minut lub mniej?

Julia:

  • Farro z podsmażonymi warzywami (np. cebulą, papryką, cukinią)
  • Zawijasy z sałaty z tofu i tartą marchewką
  • Pełnoziarniste quesadillas z czarną fasolą i awokado

Sharon: W jaki sposób przyzwyczajenie rodziny do spożywania jednego zdrowego posiłku dziennie może wpłynąć na całe życie?

Julia:

Naprawdę wierzę w emocjonalną więź, która rodzi się z regularnego jedzenia razem. Tak wiele dowiadujemy się o sobie nawzajem, poświęcając sobie uwagę, wsłuchując się w siebie i spotykając się z innymi w tym momencie naszego dnia. To tworzy bezpieczną i otwartą przestrzeń do rozmowy - lub nie rozmowy. Może to być czas na opowiadanie dowcipów lub nadrabianie zaległości w wiadomościach. Albo marzyć o idealnych wakacjach.

O dr Julii Nordgren

Julia jest pediatrą, wyszkolonym szefem kuchni i autorką książki The New Family Table: Cooking More, Eating Together & Staying (Relatively) Sane. Lata leczenia pacjentów z zaburzeniami cholesterolu, prediabetes i otyłością u dzieci zmotywowały ją do zapisania się na przyspieszony program certyfikacji sztuki kulinarnej Culinary Institute of America, który ukończyła z wyróżnieniem. Od tego czasu Julia pomogła niezliczonym rodzinom w podjęciu decyzji o bardziej świadomym podejściu do jedzenia, przy jednoczesnym wprowadzeniu trwałych i skutecznych zmian w stylu życia. Julia prowadzi prężną praktykę pediatryczną w zakresie kontroli wagi w Palo Alto Medical Foundation oraz prowadzi praktyczne zajęcia z medycyny kulinarnej w Stanford University Teaching Kitchen. Julia uzyskała dyplom lekarza w Dartmouth Medical School, ukończyła rezydenturę z pediatrii w Dartmouth-Hitchcock Medical Center, gdzie została wybrana na głównego rezydenta. Mieszka i praktykuje medycynę w Palo Alto, gdzie testuje wiele swoich przepisów na mężu i dwóch chłopcach, którzy na szczęście mają apetyt na przygody i szczere opinie. Julię można znaleźć na Facebooku i Instagramie.

Oto jeden z ulubionych przepisów Julii na Tacos z kalafiora.

Serwuje 1

12 (6-calowych) pełnoziarnistych tortilli
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, mielone
2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 filiżanki kalafiora pokrojonego w kostkę
½ szklanki wody
1 puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów, z sokiem
½ łyżeczki soli koszernej
Pieprz mielony










1. Przygotować wszystkie dodatki i rozłożyć na stole w pojedynczych miseczkach.

2.Zawinąć stos tortilli w folię i włożyć do piekarnika, aby się ogrzały podczas przygotowywania nadzienia.

3. Rozgrzać patelnię do smażenia na średnim ogniu. Dodać olej. Gdy olej będzie się mienić, dodać cebulę i smażyć aż stanie się półprzezroczysta, około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj chili w proszku i wędzoną paprykę. Mieszać do uzyskania aromatu, od 1 do 2 minut.

4. Dodać kalafiora i wodę. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż woda odparuje, a kalafior zmięknie, około 5 minut. Dodać fasolę, pomidory, sól i pieprz. Mieszać i gotować przez 15 minut, aż płyn z pomidorów odparuje, a mieszanka będzie podgrzana. Doprawić do smaku i dodać więcej soli i pieprzu, jeśli potrzeba.

5. Podawać doprawioną fasolę i kalafior w ciepłych tortillach i pozwolić każdemu ubrać je przy stole.

Sprawdź niektóre z ulubionych blogów Sharon na temat rodzinnego gotowania:

Gather Together for Family Meals and Reap the RewardsGet
Cooking with Your Kids (The Plant-Powered Way)

0 Komentarze