Poznaj 3 super strategie, jak sprawić, by gotowanie i jedzenie oparte na roślinach było tak łatwe, bezwysiłkowe i pyszne, jak to tylko możliwe, od Sharon Palmer, dietetyczki zasilanej roślinami.
Słyszę to cały czas: Chcę jeść zdrowiej i bardziej roślinnie, ale nie mam czasu. Właśnie wtedy wzdycham i mówię: "Tak, ale jedzenie oparte na roślinach nie musi być skomplikowane ani czasochłonne!". Gwarantuję, możesz uzyskać pyszny, skoncentrowany na roślinach posiłek na stole w 30 minut, stosując się do wielu z tych wskazówek, którymi się dzisiaj dzielę. Pamiętaj, że dieta roślinna może być tak prosta, jak wegetariańskie burrito z fasolą smażoną z puszki lub sałatka z ciecierzycą, słonecznikiem i rodzynkami. Istnieje tak wiele łatwych sposobów, aby przejść na dietę roślinną. Zapoznaj się z tymi trzema super strategiami, które ułatwią Ci przejście na dietę roślinną i sprawdź moje ulubione przepisy na dania poniżej 30 minut.
3 super strategie ułatwiające gotowanie na bazie roślin
Przygotuj swoje produkty od razu.
Dodanie większej ilości warzyw i owoców do swojej diety może wydawać się wyzwaniem. Ale ugotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi trwać dłużej niż wybranie jedzenia na wynos! Cały sekret tkwi w przygotowaniu. Możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu, inwestując trochę energii na samym początku. Oto jak: Jak tylko wrócisz ze sklepu spożywczego, poświęć trochę czasu na opłukanie i pokrojenie swoich produktów. Możesz to zrobić z mocnymi owocami, takimi jak melony, ananasy i mango, oraz warzywami, w tym papryką, grzybami, kalafiorem, brokułami i cebulą. Gdy skończysz je siekać, przechowuj produkty w szczelnym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym przez 2-3 dni, aby wykorzystać je w ulubionych przepisach. Ten prosty krok, jakim jest przygotowanie produktów z wyprzedzeniem, może zaoszczędzić Ci do 20 minut płukania, krojenia i siekania dziennie! Możesz nawet odsączyć i opłukać fasolę w puszce z wyprzedzeniem, aby mieć ją pod ręką, kiedy będziesz jej potrzebować. Kiedy jesteś gotowy do gotowania, minimalne przygotowanie jest potrzebne, aby Twoje posiłki znalazły się na stole. Owoce są gotowe na śniadanie, a warzywa do wykorzystania w zielonej sałatce, stir-fry, kanapce lub wrapach. Bon appétit! 4-Way Meal Prep: Pieczone Przyprawione Warzywa, Ciecierzyca i Quinoa
Gotuj luzem.
Gotowanie skrobi, ziaren i roślin strączkowych luzem - gotowanie dużej partii do wykorzystania przez cały tydzień - pozwoli Ci mieć wiele zdrowych, sycących opcji żywnościowych do mieszania z już przygotowanymi produktami. Oto kilka przykładów potraw, które łatwo jest przyrządzić w dużych ilościach:
- Pełne ziarna:
Brązowy ryż, dziki ryż, jęczmień, gryka, kuskus, proso i quinoa są pełne sycącego błonnika, witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy zwalczających raka. Ich kulinarna wszechstronność pozwala na włączenie ich do sałatek, wrapów, zup i dań głównych. Zwróć szczególną uwagę na wskazówki na opakowaniu, ale możesz postępować zgodnie z ogólnymi wytycznymi 1 filiżanka niegotowanych ziaren plus 2 filiżanki wody gotowane w przykrytym garnku do miękkości. Czas gotowania różni się w zależności od ziarna, ale możesz przygotować sobie tygodniową porcję ziaren w mniej niż godzinę.
- Rośliny strączkowe:
Fasola, soczewica i suszony groch są niewiarygodnie niskokalorycznym, wysokobłonnikowym źródłem białka, które zapewni Ci uczucie sytości aż do następnego posiłku. Aby ugotować tygodniową porcję suszonych roślin strączkowych, namocz je na noc w wodzie. Następnie wyrzuć wodę, przykryj fasolę nową wodą i gotuj na wolnym ogniu w przykrytym garnku przez 1,5-2 godziny, aż zmięknie. Nie krępuj się dodać liść laurowy lub przyprawy, jeśli chcesz. Jeśli jesteś początkujący w zdrowym odżywianiu, możesz zacząć od soczewicy, ponieważ jest ona znacznie łatwiejsza dla układu trawiennego niż tradycyjnie większa fasola.
Możesz nadać swoim pełnoziarnistym i strączkowym potrawom światowy smak, zmieniając dodawane przyprawy. Do dań włoskich warto dodać bazylię, czosnek, pietruszkę, oregano i tymianek. Meksykańskie i hiszpańskie potrawy zazwyczaj zawierają kolendrę, kminek, kolendrę i wędzoną paprykę. Curry, garam masala, imbir i kurkuma to doskonałe przyprawy kuchni indyjskiej. Co najlepsze, odżywcze dania roślinne pełne przypraw wymagają mniej soli, co sprawia, że potrawy są jeszcze zdrowsze!
Innym świetnym pomysłem na gotowanie w dużych ilościach jest zrobienie zupy! Ty możesz znajdować różnorodność crockpot przepisy które są równie proste jak umieszczający składniki w powolnym kucharzu z niektóre wegetariańskim rosołem lub wodą - no zapominają przypraw - i naciskają guzik. A dla kremowej zupy, wystarczy dodać ugotowane ziemniaki, butternut squash i kukurydzę (opcje są nieskończone) z jakimś wegetariańskim bulionem w blenderze i przetworzyć.
Określ swoje ulubione 5 posiłków "Go-To".
Życie staje się zabiegane i łatwo jest zrezygnować ze zdrowych opcji na rzecz dań z dowozu lub mrożonych obiadów. Więc mając kilka ulubionych, stand-by posiłków - bez książek kucharskich, przepisów lub zamieszania - może przejść długą drogę do uzyskania kolacji na stole. Zacznij eksperymentować, tworząc różne roślinne wersje swoich ulubionych posiłków. Jest tak wiele opcji, ale oto kilka pomysłów na punkt wyjścia. Nie zapomnij ugotować trochę więcej, więc będziesz miał resztki na następny dzień.
*Veggie Burgery: Świetny wege burger zawiera pełne ziarna, takie jak brązowy ryż i owies; białko, takie jak fasola, soczewica i / lub tempeh; i posiekane nieskrobiowe warzywa, takie jak karczochy, kalafior, cebula i papryka. Wystarczy wymieszać je razem z przyprawami i uformować w placek. Następnie piec w temperaturze 400 F na papierze pergaminowym przez 10 minut, odwrócić i gotować przez 5-10 minut więcej lub aż na zewnątrz wygląda złoty.
*Pasta: Przygotuj makaron i sos (np. marinara) tak jak zwykle, a następnie usmaż bakłażana, grzyby (lub inne warzywa do wyboru), starty tempeh i wrzuć do makaronu i sosu, aby uzyskać bardziej sycący, bogaty w białko posiłek.
*Sweet Potato Un-Quesadilla: Mash veggies sautéed z southwest przypraw i gotowane słodkie ziemniaki. Rozprowadź mieszankę ziemniaczano-warzywną pomiędzy pełnoziarnistymi tortillami i podawaj z guacamole i salsą. Dodaj fasolę i zieleninę do mieszanki, aby dodać błonnika i białka.
*Sałatka fasolowa: Oto zwycięska formuła: Fasola do wyboru + kolendra/pietruszka + ulubiony sos sałatkowy + mango/brzoskwinia= sycąca pyszność.
Posmaruj pełnoziarnistą pitę sosem do makaronu, nałóż na nią wybrane warzywa (nie zapomnij o zieleninie), a następnie piecz przez 15- 20 minut. Jeśli wolisz, możesz posypać ją roślinnym serem.
Cieszenie się łatwymi, pełnowartościowymi posiłkami roślinnymi nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Przy odrobinie planowania, przygotowania i kreatywności - możesz to osiągnąć w mgnieniu oka!