Złap się na trend jadalnych kwiatów, dla piękna, zdrowia i dobrego smaku, z tym przewodnikiem eksperta, jak używać jadalnych kwiatów w kuchni.
Jadalne kwiaty są wszędzie, zdobią okładki błyszczących magazynów kulinarnych, zajmują centralne miejsce w mediach społecznościowych i dodają polotu restauracyjnym daniom. Dzisiejsza fascynacja jadalnymi kwiatami jest zdecydowanie glamour, ale staje się bardziej związana z dążeniem do lokalnych i zrównoważonych opcji żywieniowych, ponieważ coraz więcej z nas uprawia własne świeże produkty i jest coraz bardziej odważnych z naszymi składnikami kulinarnymi. Kwiaty dodają koloru, tekstury, smaku, wartości odżywczych i ożywiają każde danie, nie wspominając o ożywionej rozmowie! Sharon uwielbia używać w wielu swoich przepisach jadalnych kwiatów, takich jak bratki, fiołki, nasturcje, guzikowce, lawenda, róże i goździki, które uprawia w swoim własnym ogrodzie.
Kwiaty nagietka są jadalneKwitnącytrend można prześledzić w historii ludzkości od tysięcy lat do Rzymian, Chin, Bliskiego Wschodu i Indii kultur, a gotowanie kwiatów był szczególnie popularny w czasach wiktoriańskich, kiedy kwiaty, takie jak fiołki, pierwiosnki i nasturcje były powszechne w sałatkach, marynowane do przechowywania zimą, kandyzowane na specjalne okazje przyozdobić, i używane medycznie. W wielu kulturach obserwowaliśmy z bliska zastosowanie jadalnych kwiatów, jak na przykład w Tajlandii, gdzie kwiaty groszku motylkowego dodawane są do napojów i deserów, a we włoskich Alpach wykorzystuje się alpejskie dzikie kwiaty do sałatek. Obecnie kwiaty jadalne są tak popularne jak nigdy dotąd, a to za sprawą ich wyjątkowego piękna w fotografii żywności i prezentacji.
Sałatka z kwiatów alpejskich w Południowym Tyrolu, WłochyUprawiaj lawendę jako kwiat kulinarny do wielu przepisówMoc wartości odżywczych w poinsecji
Kwiaty są roślinami, więc zawierają witaminy, w tym witaminy A i C, niacynę i ryboflawinę, minerały, takie jak wapń, żelazo i potas, oraz inne składniki odżywcze, w tym związki roślinne chroniące zdrowie, w tym te znane jako karotenoidy i flawonoidy, które są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Ogólnie rzecz biorąc, im głębszy kolor kwiatu (lub warzywa czy owocu), tym większe stężenie tych potężnych związków. Mimo, że kwiaty jadalne są najczęściej używane jako dekoracja lub w niewielkich ilościach w potrawach, nie są one raczej istotnym składnikiem dziennej dawki składników odżywczych, ale są zdrowym sposobem na dodanie smaku potrawom. Wiele jadalnych kwiatów - lawenda, mniszek lekarski, rumianek, hibiskus - było również spożywanych jako herbata dla przyjemności i ze względów leczniczych przez wieki i są warte spróbowania ze względu na szczególne korzyści, takie jak zmniejszenie niepokoju w przypadku lawendy i rumianku.
Kwiaty jadalne na targu rolnym w Ojai, w tym kawalery, goździki, nagietek, rumianek i lawenda.Czy można je bezpiecznie jeść?
Jemy już wiele nieznanych nam kwiatów, takich jak brokuły i kalafiory, kapary i szafran, ale w przypadku kwiatów, które są naprawdę nieznane, upewnij się, że są jadalne, ponieważ niektóre z nich są trujące. Tylko płatki są spożywane w większości kwiatów, z wyjątkiem niektórych kwiatów, w tym bratki, altanki i Johnny-jump-ups, ale ogólnie rzecz biorąc, wewnętrzne części, takie jak słupki i pręciki są usuwane przed jedzeniem. O wiele więcej kwiatów jest niebezpiecznych do jedzenia niż bezpiecznych, więc jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, skonsultuj się z wiarygodnym źródłem informacji, takim jak AMA Handbook of Poisonous and Injurious Plants, opublikowanym przez American Medical Association.
Ważne jest, aby wiedzieć nie tylko, czy dany kwiat jest bezpieczny, ale także jak został wyhodowany. Nigdy nie jedz kwiatów narażonych na kontakt z pestycydami lub innymi chemikaliami, które mogą obejmować kwiaty zbierane przy drogach, te uprawiane w ogrodach nawożonych nieprzetworzonym obornikiem lub te z kwiaciarni, szkółek i centrów ogrodniczych, które nie są uprawiane do konsumpcji i mogły być traktowane pestycydami nieoznakowanymi dla roślin spożywczych. Na szczęście, uprawiane ekologicznie kwiaty jadalne stają się coraz bardziej powszechne w dziale produktów spożywczych w sklepach spożywczych, na targach rolnych, w sklepach specjalistycznych i online. Można też uprawiać kwiaty jadalne we własnym ogrodzie, uważając, aby nie stosować syntetycznych pestycydów lub nawozów. W rzeczywistości, niektóre jadalne kwiaty mogą pojawić się w nieoczekiwany sposób! Sharon uwielbia wykorzystywać w swojej kuchni i stylizacji potraw rośliny warzywne i zioła, które zakwitły, takie jak cytrusy, pomidory, szczypiorek, kolendra, bazylia i kabaczki.
Róże są jadalnym kwiatem, który można wykorzystać w wielu przepisach.Gotowanie z kwiatami
To, co sprawia, że jadalne kwiaty są tak atrakcyjne, przynajmniej na początku, to ich oszałamiające piękno. Udekoruj swoje ulubione dania na bazie roślin przyozdabiając je różami z każdej palety kolorów - odcieni i kombinacji bieli, żółci, pomarańczy, czerwieni, błękitu, fioletu i czerni. Spraw, aby były one tym specjalnym akcentem, który przyciąga wzrok, podkreśla odcień dania lub stanowi dla niego kontrast. Uwielbiam ozdabiać kwiatami składniki, które znajdują się w daniu, np. długą gałązką lawendy deser, który aromatyzuję lawendą lub kwiatami szczypiorku warzywne sauté ze szczypiorkiem. Ale to nie wszystko, jeśli chodzi o słodycze dla oczu Matki Natury.
Próba kulinarna jest ważna, jeśli chodzi o gotowanie z kwiatami. Ze względu na ich delikatne smaki - i nie zapominaj o subtelnych zapachach - łatwo je przytłoczyć zbyt dużą ilością składników lub tymi o silnych smakach i aromatach. Próbuj różnych odmian, aby poznać ich profile smakowe. Kwiaty ziół, takie jak lawenda, tymianek i bazylia, smakują podobnie do liści, ale są bardziej pikantne. Kwiaty owocowe, takie jak jabłoń, czarny bez i kwiaty cytrusowe, mają smak od kwiatowego, przez słodki, aż po cytrusowy. Inne kwiaty obejmują szerokie spektrum smaków. Słoneczniki smakują trochę jak karczochy, tulipany - jak ogórki, a róże - od owocowych po pikantne. Można je stosować w postaci świeżej, suszonej, dodawać do gotowanych potraw po podgrzaniu, konserwować i dodawać do koktajli. Spróbuj połączyć słodkie lub pachnące kwiatami kwiaty z deserem lub chłodnym napojem albo pieprzne nasturcje z sałatką.
Użyj płatków kwiatów w przepisach sałatkowych, takich jak ten przepis na sałatkę Flower Power.Wyhoduj Własne
Jak większość darów natury, jadalne kwiaty smakują i wyglądają najlepiej wkrótce po zbiorach. Uprawa własnych kwiatów to najpewniejszy sposób, aby mieć je pod ręką zawsze, gdy ich potrzebujesz. Nawet jeśli nie zbierzesz ich wszystkich do jedzenia, będą one pięknym akcentem w Twoim ogrodzie i aranżacjach kwiatowych też. Być może masz już jadalne kwiaty w swoim ogrodzie ziołowym i na drzewach owocowych, które warto wypróbować!
Zbieraj kwiaty wczesnym rankiem, kiedy ich zawartość wody jest największa. Potrząśnij, aby uwolnić się od ukrytych owadów przed umyciem w misce lub zlewie z chłodną wodą. Odsącz i dokładnie osusz na chłonnym ręczniku przed użyciem. Zachowaj całe kwiaty w lodówce w szklance wody przez noc lub uszczelnić w plastiku z wilgotnym ręcznikiem papierowym do tygodnia. Lodowata woda ożywi zwiotczałe kwiaty. Dodaj je do swojego dania tuż przed podaniem.
Wyhoduj bratki, aby uzyskać jadalne kwiaty do sałatek i misek.Popularne kwiaty jadalne
Oto mała próbka niektórych z bardziej powszechnych kwiatów jadalnych, które możesz wprowadzić do swojej kuchni.
Jadalny kwiat | Jadalne części | Smak | Kolor | Jak się cieszyć |
Calendula | Płatki | Szafranowy, korzenny, pikantny | Złoty, pomarańczowy, żółty | Dodają koloru i smaku świeżym sałatkom i daniom gotowanym, takim jak zupy, makarony. |
Mniszek lekarski | Kwiat, liście i korzenie | Młode kwiaty są miodopodobne, starsze są gorzkie | Żółty | Surowe lub gotowane na parze/suszone, w połączeniu z liśćmi, herbata |
Kwiaty ziół (bazylia, szczypiorek, kolendra, koper, koper włoski, czosnek i inne) | Kwiaty i liście | Ogólnie podobne do liści, często mocniejsze | Różne - białe, żółte, fioletowe... | Ozdoba potraw, które zawierają zioło, dekoracja sałatek, zup, makaronów |
Nasturcja | Kwiaty i liście | Delikatnie pieprzne z musztardowym posmakiem, podobne do rukwi wodnej | Czerwone, pomarańczowe, żółte, różowe, białe | Ozdabia sałatki, boki pieprznymi płatkami, puree z liści z orzechami i oliwą na pesto. |
Bratek | Kwiaty | Łagodne, przypominające miętę | Niebiesko-purpurowe z żółtym środkiem | Dekoracja do przystawek, deserów, koktajli, sałatek. |
Róża | Płatki | Owocowy (truskawka lub zielone jabłko), pikantny, w zależności od odmiany. Ciemniejsze odmiany mają mocniejszy smak. | Różne - białe, żółte, różowe, czerwone... | Dekoracja deserów, sałatek, mrożone w kostkach lodu, syropów. |
Słoneczniki | Płatki, nieotwarte pąki kwiatowe, nasiona | Karczoch - w fazie pąka; gdy kwiaty się otworzą, użyj płatków | Żółty, złoty, kremowy, różowy, różany, brązowy | Pąki można gotować na parze, posypywać płatkami sałatki, smażone warzywa, pełnoziarniste dodatki, makarony. |
przez Lori Zanteson
Zdjęcia autorstwa Sharon Palmer, MSFS, RDN
Główny obraz: Kanapki z kwiatami i pesto, Południowy Tyrol, Włochy, autor: Sharon Palmer, MSFS, RDN
Dowiedz się więcej o jadalnych kwiatach na tych blogach:
Uspokajający rumianek
Spróbuj jadalnych kwiatów w tych przepisach:
Lavender Chai LatteLavender
Blueberry GranolaVegan Lavender
Almond Cookies