Najlepsze porady kulinarne oparte na roślinach dla zdrowia

Udostępnij:

Gotuj zdrowe, roślinne posiłki od podstaw, korzystając z tych najlepszych porad kulinarnych dla zdrowia opartych na roślinach oraz naszego przewodnika po niezbędnym wyposażeniu kuchni.

Jeśli nie wychodzisz z kuchni, istnieje duże prawdopodobieństwo, że ucierpi na tym twoja dieta i zdrowie. Wiele badań wykazało, że częste jadanie poza domem wiąże się z wyższą wagą ciała, tkanką tłuszczową i otyłością. Jakie jest na to antidotum? To proste: pełnowartościowe, domowe posiłki, w których skład wchodzą rośliny strączkowe, pełne ziarna, warzywa i owoce. W końcu o wiele łatwiej jest przygotować posiłki z bardziej zdrowych składników i technik kulinarnych, kiedy gotujesz sam. Sprawdź te najlepsze roślinne porady kulinarne dla zdrowia.

Niestety, tracimy nasze kulinarne know-how, częściowo dzięki brakowi kursów ekonomii domowej w szkołach i wzrostowi popularności łatwych, wygodnych produktów, takich jak mrożone posiłki i gotowe dania.

Według sondażu Harris Interactive przeprowadzonego wśród 2,503 dorosłych, 14% stwierdziło, że nie lubi gotować, a 7% stwierdziło, że nie gotuje w ogóle; tylko 41% stwierdziło, że przygotowuje posiłki w domu pięć lub więcej razy w tygodniu. Co więc możesz zrobić? Sprawdź 5 najlepszych wskazówek, jak poprawić swoje umiejętności kulinarne, aby wrócić do kuchni. Szef kuchni Brendan Walsh, CHE, dziekan sztuki kulinarnej w Culinary Institute of America, podzielił się kilkoma z najważniejszych strategii gotowania w domu podczas konferencji Healthy Kitchens, Healthy Lives, która odbyła się w St. Helena w Kalifornii.

5 wskazówek, jak zwiększyć swoje kulinarne umiejętności

1. Obiecaj sobie, że pójdziesz do kuchni.

Zawrzyj pakt, że będziesz częściej gotować w domu pyszne, prozdrowotne posiłki, doskonaląc swoje umiejętności kulinarne. Zacznij od wypróbowania jednego nowego przepisu na tydzień i kontynuuj to dalej. Smoothie ze złotej kurkumy

2. Zorganizuj się.

Szefowie kuchni nazywają to "mis en place", co oznacza "umieszczenie go na miejscu". Aby być dobrym kucharzem, musisz się ustawić i być zorganizowanym. Zaplanuj swoje tygodniowe menu z listą zakupów, tak abyś miał wszystko, czego potrzebujesz pod ręką. Kiedy zaczynasz gotować, zgromadź wszystkie składniki i narzędzia, a następnie posprzątaj po sobie. Faworyzuj lokalnie uprawiane, sezonowe produkty.

3. Kupuj dobre składniki.

Postaw na wysokiej jakości składniki - podstawę pysznego, zdrowego jedzenia. Wybieraj świeże warzywa w sezonie i w szczytowej fazie rozwoju, szukaj zaufanych marek.

4. Dobrze przechowuj swoje produkty.

Według Walsha, jedną z zasad kuchni jest ograniczenie kontaktu żywności z powietrzem i wodą, aby dłużej zachowała świeżość. Przechowuj żywność pod przykryciem, z dala od światła słonecznego i w odpowiedniej temperaturze - poniżej 40 stopni dla łatwo psujących się produktów. Jeśli zamrażasz resztki, umieść je w szczelnych pojemnikach i opatrz etykietą z datą. Przygotowanie posiłku na 4 sposoby: Pieczone warzywa z przyprawami, ciecierzyca i quinoa

5. Mądrze przygotowuj jedzenie.

Możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu podczas przygotowywania posiłków, co może być największym wyzwaniem podczas gotowania. Walsh sugeruje, aby w miarę możliwości przygotowywać produkty z wyprzedzeniem, np. krojąc całą cebulę i marchew na kilka następnych dni lub gotując cały kilogram fasoli i używając jej w kilku daniach w ciągu tygodnia.

Ulubione wyposażenie kuchni szefa kuchni

Szef kuchni Brandon Walsh poleca następujące niezbędne narzędzia kuchenne:

Podstawowe garnki i patelnie:

  • Saute Pan. 5-kwartałowa patelnia do smażenia (nieprzywierająca to bonus) z pokrywą może być używana do smażenia warzyw, dań bocznych i przystawek.
  • Roasting Pan z Rack. Ta podstawowa 16-calowa patelnia pozwala na pieczenie warzyw, zapiekanek i dań głównych; stojak pozwala na cyrkulację powietrza wokół przedmiotu podczas gotowania.
  • Duży garnek do gotowania. 8-warstwowy garnek do gotowania jest idealny do gotowania makaronu i ziaren oraz gotowania na wolnym ogniu zup, sosu do makaronu i dań z fasoli.
  • Rondel do sosów. Rondel o pojemności 3 kw. jest idealny do gotowania mniejszych porcji ziaren, fasoli i sosów.

Dodatkowy sprzęt kuchenny:

  • Dutch Oven. Holenderski piekarnik jest poręczny pokryte naczynie, które może przejść z kuchenki do piekarnika, i jest idealny dla powoli gotowane posiłki.
  • Szybkowar. Dzisiejsze nowoczesne szybkowary są łatwe w użyciu i pozwalają gotować całe ziarna i fasolę w kilka minut.
  • Kuchenka do gotowania ryżu. To proste urządzenie pozwala na gotowanie ryżu, jak również całych ziaren, takich jak farro i quinoa, po prostu naciskając przycisk - bez konieczności mieszania.

Sztućce:

Kiedy szefowie kuchni zostali zapytani o ich ulubione cztery elementy sztućców kuchennych, wymienili te podstawowe.

  • Nóż francuski. Ten podstawowy, uniwersalny nóż (około 8 cali długości) może być używany do siekania warzyw i owoców.
  • Nóż do krojenia. 3,5-calowy nóż do krojenia jest "przedłużeniem ręki" i świetnie nadaje się do krojenia małych owoców i warzyw.
  • Nóż ząbkowany. Klasyczny 8-calowy nóż ząbkowany może kroić miękkie produkty, takie jak pomidory i chleb.
  • Stalka do ostrzenia. Używaj tego narzędzia często, aby naostrzyć krawędzie noży dla optymalnego cięcia.

Przechowuj w spiżarni różne pełne ziarna, takie jak sorgo.

Lista w spiżarni:

Trzymaj te składniki zawsze pod ręką, aby w ciągu kilku minut przygotować pełnowartościowe posiłki.

  • Warzywa w puszkach, w miarę możliwości bez sodu (pomidory, karczochy, kukurydza)
  • Suszona fasola, groch i soczewica
  • Suszone owoce (rodzynki, żurawina, morele)
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Orzechy (migdały, orzechy włoskie i pistacje)
  • Makaron, pełnoziarnisty
  • Nasiona (słonecznik, chia, konopie)
  • Przyprawy i zioła (cynamon, oregano, czarny pieprz i inne)
  • Pełne ziarna (farro, brązowy ryż, quinoa)