Pomysły na catering z okazji Dnia Świętego Patryka

Udostępnij:

To wyjątkowe święto przekształciło się w obchody irlandzko-amerykańskiej kultury z udziałem muzyki, tańca, specjalnych potraw, napojów i mnóstwa zieleni. Rozpoczęcie posiłku od zielonych przystawek lub uroczystego deseru może być świetnym sposobem na udział w amerykańskiej wersji Dnia Świętego Patryka. Jednak najlepiej byłoby, gdyby na talerzu znalazły się kreatywne potrawy, które celebrują kuchnię irlandzką. W tym artykule omówiono kilka pomysłów na catering z okazji Dnia Świętego Patryka, które nawiązują do kuchni irlandzkiej.

  • Łosoś peklowany irlandzką whiskey

Mówi się, że Irlandia jest znana z wędzonego łososia. Można go podawać przez cały dzień - od śniadania w formie bufetu, przez podwieczorek, po kolację. Z łososia należy usunąć wszystkie ości i ułożyć go stroną ze skórą do dołu na tacy wyłożonej folią spożywczą. Można dodać więcej niż połowę whisky do miski i wymieszać z pieprzem, solą, cukrem i koperkiem.

  • Irish Seafood Chowder

Zarówno rybna zupa chowder, jak i gulasz są bardzo popularne w Irlandii. Większość z nich zawiera śmietanę, a niektóre także wino i całą gamę skorupiaków, takich jak małże, krewetki, przegrzebki, mintaj i plamiak. Inne zawierają także warzywa, takie jak cebula, ziemniaki i pory. Danie to jest najsmaczniejsze, gdy podaje się je z brązowym chlebem lub chlebem sodowym posmarowanym masłem. Nie pożałujesz każdego kęsa, jeśli danie będzie przygotowane perfekcyjnie.

  • Shepherd's Pie

W przepisie na irlandzki placek pasterski zamiast wołowiny wykorzystuje się mieloną jagnięcinę. Nic nie jest tak pocieszające jak pieczony placek z mięsem, przełożony warstwą gęstego i puszystego puree ziemniaczanego. Można go zawsze znaleźć w menu każdego irlandzko-amerykańskiego pubu, ale jego korzenie wywodzą się ze szkockiej krainy owiec i północnej Anglii. Chociaż tradycyjnie do przygotowania owczego placka używa się mielonej lub pokrojonej w kostkę jagnięciny, w większości amerykańskich wersji zastępuje się ją mieloną wołowiną.

  • Cottage Pie

Wołowa wersja Shepherd's pie znana jest pod nazwą Cottage pie. Zastąpienie mielonej jagnięciny mieloną wołowiną sprawia, że ten irlandzki klasyk zmienia się z Shepherd's pie w Cottage pie. Jednak to, jakiego mięsa użyjesz w swoim cieście, zależy od Twoich osobistych preferencji. Inne osoby mogą zdecydować się na zastąpienie go mielonym indykiem lub mielonym kurczakiem. Jeśli nadal uważasz, że jeden rodzaj mięsa jest nudny, możesz połączyć wołowinę, mieloną cielęcinę i mieloną wieprzowinę.

  • Bokserki irlandzkie

Irish boxty pochodzi z północnej części Irlandii. Jest to irlandzki placek ziemniaczany składający się z tłuczonych i startych ziemniaków, smażony na maśle lub pieczony na patelni. Tłuczone ziemniaki zazwyczaj smaży się do momentu, aż staną się chrupiące i brązowe. Nazwa "Irish boxty" pochodzi od irlandzkiego słowa "bácús", które oznacza "piekarnię". Można je również podawać jako dodatek do dań zamiast gotowanych lub tłuczonych ziemniaków.

  • Bekon irlandzki i kapusta

Irish bacon to chudy, wędzony schab wieprzowy, bardziej podobny do bekonu kanadyjskiego. Tradycyjnie irlandzki bekon był najpopularniejszym mięsem na stole w Irlandii, prawdopodobnie dlatego, że był uważany za tani. Jednak pierwsi irlandzcy imigranci w Stanach Zjednoczonych uznali, że ceny wieprzowiny w tym kraju są zaporowe, i wtedy zaczęli używać wołowiny. Podsumowując, bekon i kapusta są bardziej tradycyjne, a rogacizna i kapusta to wariant irlandzko-amerykański.

  • Tradycyjne irlandzkie colcannon

Ziemniaki to jedna z pierwszych potraw, które przychodzą na myśl, gdy ktoś myśli o Irlandii - nie bez powodu. W XVIII wieku ziemniak był podstawową rośliną uprawną w Irlandii ze względu na swoje właściwości odżywcze i kaloryczność. Był też odporny na działanie czynników atmosferycznych. Colcannon to popularne danie na Dzień Świętego Patryka, składające się z irlandzkiego puree ziemniaczanego wymieszanego z jarmużem lub kapustą.

  • Berry Fool

Głupiec jagodowy to pierzasty deser owocowy, który można przyrządzić z niemal każdego rodzaju jagód. Nazwa "fool" pochodzi od francuskiego słowa "fouler", które oznacza "zacierać". Choć jest popularny w Anglii i Irlandii, stanowi przysmak mieszkańców całej Europy. Jagody przeciera się na puree i łączy ze schłodzoną śmietaną, tworząc orzeźwiające danie na specjalną okazję.

Dzień Świętego Patryka jest już za kilka dni i wszyscy przygotowują się do tego święta, przygotowując powyższe smakołyki. Bez względu na to, czy chcesz być bardziej tradycyjny, czy też chcesz nieco urozmaicić irlandzko-amerykańską odmianę, zawsze znajdziesz jakieś pyszne danie, którego możesz spróbować w Dniu Świętego Patryka.

0 Komentarze