Mam tak wiele wspomnień związanych z moimi najwcześniejszymi doświadczeniami kulinarnymi. Czuję zapach kawy parzonej w uroczym domu mojej ciotki Prusy w Yakimie w stanie Waszyngton, którą podawała w starych filiżankach i spodkach z mieszanki Fiestaware (najbardziej podobała mi się kobaltowa niebieska!). Pamiętam, jak na święta wałkowała ciasteczka z cukru na kuchennym blacie i misternie je dekorowała. A co najlepsze, pamiętam sezon konserwowy, jakby to było wczoraj!
Każdego lata pakowaliśmy się do kombi z ciocią i rodzeństwem i jechaliśmy z Seattle do wschodniego Waszyngtonu, gdzie rosła cała masa pięknych owoców i warzyw. Zabieraliśmy skrzynki z brzoskwiniami, morelami, gruszkami, jabłkami i pomidorami. W drodze powrotnej otwieraliśmy okna, aby wpuścić do środka gorącą, zakurzoną bryzę (nie było klimatyzacji!), która mieszała się z odurzającym zapachem dojrzałych owoców. Byłem pijany tymi zapachami, gdy wjeżdżaliśmy na podjazd i wyładowywaliśmy nasze łupy.
Następną rzeczą, którą musieliśmy zrobić, było zapuszkowanie tych wszystkich piękności w słoikach, aby mieć pyszne produkty przez cały rok. Oczywiście, to wszystko po tym, jak zjedliśmy tyle świeżych, dojrzałych produktów, ile zdołaliśmy zapakować do naszych brzuchów. Te słodkie, soczyste brzoskwinie - ze skórką i w całości - oraz szerokie jak spodki pomidory, które zjadaliśmy jak jabłka, posypując je solą i pieprzem... zanim usiedliśmy przy kuchennym blacie, aby rozpocząć proces konserwowania, byłem pokryty ich lepkim zapachem! Kiedy byłam mała, pomagałam napełniać słoiki owocami, układając je tak, aby ładnie wyglądały w słoikach, w których stały w spiżarni niczym lśniące klejnoty przez całą zimę.
Do dziś moja mama nadal konserwuje produkty na zimę, a ja uwielbiam zabierać słoiki, gdy odwiedzam ją w Seattle. Jednym z moich ulubionych produktów są pomidory w puszce! Do słoików pakowaliśmy największe, najbardziej soczyste i najdojrzalsze czerwone pomidory, a potem przez cały rok mieliśmy te wspaniałe pomidory w zupach, wegetariańskim chili, daniach z makaronu i zapiekankach.
Moja mama konserwuje gruszki w swojej kuchni w Sumner w stanie WaszyngtonAby uczcić sezon na pomidory w puszce, chciałam podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem przetworów pomidorowych z puszki - pyszną jesienną Lasagną Bazyliową ze szwajcarską boćwiną. Uwielbiam uprawiać boćwinę w moim ogrodzie, więc doskonale nadaje się do wykorzystania w lasagne przez cały rok. Smacznego!
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona druku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychLasagna z boćwiny szwajcarskiej z bazylią (wegańska)
(No Ratings Yet)
Loading
- Autor: The Plant-Powered Dietitian
- Wydajność: 8 porcji 1x
Opis
Oto klasyczny przepis na klasyczną, bogatą w warzywa lazanię na chłodną pogodę, równie łatwy, co pożywny i pyszny! Połącz warstwy pomidorów, boćwiny szwajcarskiej i bazylii, aby stworzyć to pyszne danie, po którym nie będziesz mieć wyrzutów sumienia! W dodatku jest ono w 100% roślinne!
Składniki
Skala 1x2x3x- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
- Szczypta czarnego pieprzu i soli morskiej (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (14,5 uncji), z płynem
- 1 filiżanka sosu pomidorowego
- 2 łyżki stoł owe pasty pomidorowej
- ½ szklanki wody
- 8 arkuszy pełnoziarnistego makaronu lasagne, suchego
- 1 pęczek boćwiny szwajcarskiej, pokrojony
- ½ fil iżanki świeżych liści bazylii
- 1 fil
Instrukcje
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
- Smażyć cebulę, czosnek i paprykę przez 8 minut.
- Dodamy czarny pieprz i sól morską (jeśli chcemy).
- Dodać pokrojone w kostkę pomidory z płynem, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy i wodę.
- Dobrze wymieszać i podgrzewać, aż do zagotowania.
- Rozgrzać piekarnik do 350 stopni Celsjusza.
- W naczyniu do pieczenia o wymiarach 13 × 9 cali ułożyć warstwami następujące składniki: 4 arkusze suchego makaronu lasagne; połowę boćwiny; połowę mieszanki pomidorowo-warzywnej; połowę sera.
- Powtórzyć warstwy, tak aby powstały dwie warstwy.
- Przykryć folią i piec przez 45 minut.
- Zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut. Pokroić na kwadraty i podawać.
Uwagi
Składniki odżywcze na porcję: 194 kalorie, 9 g białka, 30 g węglowodanów, 5 g tłuszczu, 0,5 g tłuszczów nasyconych, 5 g błonnika, 6 g cukru, 224 mg sodu
Wartości odżywcze
- Wielkość porcji: 8
Czy skorzystałeś z tego przepisu?
Oznacz @sharonpalmerrd na Instagramie
Zdjęcie główne: Lou Palmer (moja mama), Carrie Jones (moja ciotka) i Prussia (moja pra ciotka) w Yakimie ze świeżymi letnimi produktami, Sharon Palmer, RDN