Jak zrobić łatwe 30-minutowe wegańskie posiłki

Udostępnij:

Dzięki tym wskazówkom ekspertów i trzem przepisom dowiesz się, jak przygotować łatwe 30-minutowe dania wegańskie.

Czasami, kiedy jesteś zajęty pod koniec dnia, łatwiej jest zamówić i odebrać posiłek na wynos, niż przygotować pyszny, roślinny posiłek. Ale niektóre z najsmaczniejszych przepisów na dania jednogarnkowe można przygotować w 30 minut lub krócej. Oznacza to brak styropianu zapychającego kosz na śmieci i więcej czasu w kuchni na przyrządzanie pysznych, roślinnych posiłków. Badania pokazują, że jeśli częściej jadasz poza domem, posiłki zawierają więcej kalorii, tłuszczów nasyconych, sodu i cukru, a ponadto istnieje większe prawdopodobieństwo, że masz nadwagę. Dlaczego? Ponieważ kiedy przygotowujesz jedzenie w domu, możesz kontrolować składniki i wielkość porcji. Zamiast więc wybierać sieciowe restauracje, spróbuj przygotować jedno z moich trzech ulubionych dań jednogarnkowych na bazie roślin. Wypróbuj też te 3 wskazówki, dzięki którym zdrowe, wegańskie posiłki pojawią się na stole w pół godziny lub krócej.

Porady Sharon dotyczące roślinnego gotowania, które oszczędzają czas

1. Zaopatrz swoją spiżarnię.

Robiąc cotygodniowe zakupy, pamiętaj o zaopatrzeniu swojej spiżarni w te roślinne produkty podstawowe, które można przechowywać na półkach i które stanowią podstawę wszystkich posiłków:
  • Pełne ziarna , takie jak brązowy ryż, quinoa, farro, jęczmień i płatki owsiane. Szukaj torebek z gotowanymi ziarnami, aby przygotować naprawdę szybkie posiłki.
  • Suszona i konserwowa fasola, np. fasola nerkowata, ciecierzyca, soczewica, fasola cannellini i czarna fasola. Namocz je poprzedniego dnia i włóż do wolnowaru, aby obiad czekał na ciebie po powrocie z pracy. Możesz też otworzyć puszkę fasoli i dodawać ją do zapiekanek, sałatek i gulaszu.
  • Orzechy i nasiona/masła , takie jak orzeszki ziemne, migdały, pistacje, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, nasiona chia i konopi (w całości lub w postaci masła), które świetnie nadają się do smarowania kanapek, dodawania do sałatek lub mieszania w celu uzyskania białka.
  • Podstawy. Miej pod ręką dobrą oliwę z oliwek, zestaw przypraw i ziół, owoce i warzywa z puszki (np. pomidory, brzoskwinie), mleko kokosowe i makaron.
  • Zestaw narzędzi dla roślinnej spiżarni: Pobierz mój darmowy zestaw narzędzi roślinnych, aby uzyskać więcej informacji na temat planowania zdrowej spiżarni.

2. Świeże zakupy na lodówkę.

  • Produkty sezonowe. Raz w tygodniu zaopatrz się w sezonowe produkty, które sprawią, że twoje posiłki staną się magiczne, takie jak zielenina, kalafior, brokuły, kabaczek i pomidory.
  • Białka roślinne. Staraj się mieć w lodówce tofu, seitan, tempeh i mleko sojowe.
Ryżowa miska mocy z pomidorami w chipotle3

. Raz, dwa, trzy - magia.

Teraz, kiedy masz już dobrze zaopatrzoną kuchnię, magia może się wydarzyć dzięki tej podstawowej recepturze:
  • Ziarno + warzywo + białko. To wszystko, czego potrzeba! Brązowy ryż, tofu i zieloną fasolkę zamień w szechuańskie stir-fry. Soczewicę i groszek ugotuj razem w curry, które podasz z quinoa. Ugotuj fasolę kidney, pomidory i cukinię w chili, które podasz z chlebem kukurydzianym.

Na początek wypróbuj jeden z moich 3 ulubionych, szybkich i łatwych przepisów na wegańskie posiłki.

Trzy najlepsze 30-minutowe dania wegańskie

Quinoa Risotto z jarmużem i pistacjamiThai Tofu Veggie Noodle BowlEasy Vegetable Tofu Bibimbap SkilletDla

innych roślinnych 30-minutowych posiłków sprawdź następujące przepisy:

Edamame Bok Choy Rice BowlEasy
Vegetable FajitasRustic
Vegan Corn Potato Sausage Sk

illet