Fantastyczne desery z owocami

Udostępnij:

Owocowe desery rozjaśniają każdą porę roku. Śmiałe odcienie czerwieni i fioletu zachwycają w sorbetach jagodowych, cytrusy dodają pikanterii tartom owocowym, a aksamitnie gładki smak pieczonej brzoskwini i jabłka daje pocieszające ciepło w cobblersach, chipsach i batonach. Desery z owocami sprawiają, że nasze zmysły śpiewają, a jednocześnie dostarczają pełną porcję owoców, tylko odrobinę cukru i symfonię korzyści zdrowotnych.

Wszyscy możemy powiedzieć "tak" smakołykowi, który przybliża nas do osiągnięcia celu, jakim jest spożywanie owoców (1 ½ - 2 filiżanki dla dorosłych) każdego dnia. Owoce są naturalnie słodkie, co oznacza, że deser z owocami może zawierać mniej cukru i mniej kalorii, dzięki czemu zaspokoi naszą ochotę na słodycze, nie zagrażając przy tym naszej talii. Owoce są jeszcze słodsze - dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, błonnik pokarmowy, który zaspokaja głód i obniża poziom cholesterolu, oraz ważne witaminy, takie jak przeciwutleniająca witamina C, niezbędna do zdrowego wzrostu i naprawy komórek i tkanek organizmu. Na przykład jedna porcja czerwonych malin zawiera 36% dziennej wartości błonnika pokarmowego, 60% dziennej wartości witaminy C i ma tylko 80 kalorii. Spożywanie owoców może również pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca typu 2.

Nie ma nic lepszego niż przygotowywanie i delektowanie się deserami na bazie świeżych owoców z sezonu, ale owoce konserwowane - mrożone, w puszkach lub suszone - mają swój własny smak i wartości odżywcze. A co najlepsze, nie można im się oprzeć! Wypróbuj poniższe proste sposoby na wprowadzenie większej ilości deserów z owocami.

Fantastyczne desery z owocami

  • Chrupki z pełnoziarnistą polewą

Chrupki to prosty sposób na wyeksponowanie ulubionych owoców, zarówno świeżych, mrożonych, jak i konserwowanych. Wystarczy tylko dodać owoce i upiec je z kilkoma wysokiej jakości składnikami. Naczynie do zapiekania wypełnij w połowie do 3/4 pokrojonymi owocami lub całymi jagodami (świeżymi lub mrożonymi). Dodaj wyciśnięty sok z cytryny dla równowagi, mżawkę 100% soku owocowego oraz kilka przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa lub wanilia. Mimo że ta kombinacja jest wystarczająco słodka dla większości podniebień, możesz dodać łyżkę słodzika, np. brązowego cukru lub syropu z agawy, jeśli chcesz. Wymieszaj płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i cukier brązowy w proporcji 3:1:1 z cynamonem, gałką muszkatołową lub imbirem, szczyptą soli i około ćwierć szklanki roztopionej margaryny. Dodaj posiekane orzechy - włoskie, migdały lub pekany - jeśli chcesz. Dodaj tylko tyle wody, aby masa się połączyła. Pokrusz na owoce i piecz, aż będą złote i miękkie. Aby uzyskać niezwykle prosty przepis, wypróbuj Pistacjowo-wiśniowo-kokosową kruszonkę.

  • Batoniki owocowe

Batoniki owocowe dostarczają uśmiechów, wartości odżywczych i energii w podróży. Jedzenie palcami jest zawsze hitem, a ten przepis na pewno Cię nie zawiedzie. Do naczynia do pieczenia wciśnij mieszankę suszonych, świeżych lub mrożonych owoców wymieszanych z pełnoziarnistymi płatkami zbożowymi, orzechami, płatkami owsianymi, syropem z agawy i masłem orzechowym, a następnie piecz około 25 minut. Pokrój na batoniki, które dostarczą pożywnej dawki energii w podróży. Mrożone czerwone maliny idealnie nadają się do batonów owocowych. Nie tylko nie trzeba ich rozdrabniać, ale są one mrożone błyskawicznie w okresie największej dojrzałości, dzięki czemu zachowują wszystkie składniki odżywcze, których tak pragniemy. Moje wegańskie batoniki Red Raspberry Crumble Bars, zrobione z mrożonych malin, płatków owsianych, nasion konopi i mleka migdałowego, są równie smaczne, co pożywne.

  • Parfaity owocowe.

Parfait to spersonalizowana perfekcja, stworzona dokładnie na zamówienie! A jego przygotowanie jest tak szybkie i przyjemne. W przezroczystej szklance lub miseczce deserowej układaj warstwami pokrojone lub mrożone owoce, zwykły lub waniliowy jogurt roślinny, orzechy, granolę lub inne ulubione składniki, powtarzając je według uznania.

  • Zamroź to!

Mrożone desery, takie jak sorbety, lody i popsicles, to owocowa przyszłość w najlepszym wydaniu. Wystarczy zamrożony owoc i kilka dodatkowych dodatków smakowych, aby zjeść fajną wersję czystej jagody, brzoskwini lub innego owocu. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i zamroź do momentu, aż będą gotowe do spożycia. Ten prosty przepis na owocowo-warzywne popsicles jest łatwy do wykonania. Przelej przecier do foremek do popsicles, aby uzyskać poręczną wersję. Pyszne!

Inne przepisy na desery z owocami na czele znajdziesz tutaj:

Summer Fruit Skillet CobblerEasy
Chocolate Chia Pudding with StrawberriesVegan
Cranberry Orange Shortbread Cookies

.

Zdjęcia: Sharon Palmer, MSFS, RDN

Uwaga: Tartę morelową opisaną powyżej można znaleźć tutaj.

0 Komentarze