Jedną z najważniejszych rzeczy w systemie żywnościowym jest zapewnienie wszystkim ludziom dostępu do różnorodnej i zdrowej żywności, która wspiera ludzkie zdrowie, nie zagrażając planecie, w dłuższym okresie czasu. "Różnorodność" żywności jest terminem często używanym w świecie żywienia, aby wyrazić odżywcze korzyści płynące z różnorodności.
Chociaż chcemy zróżnicowanej odżywczo diety dla ludzkiego zdrowia, nie może być ona produkowana z ryzykiem dalszego szkodzenia planecie. Oznacza to, że musimy wyżywić ludzkość na istniejących gruntach rolnych, które posiadamy, a nie poprzez wylesianie naszych zróżnicowanych ekosystemów, aby wspierać tylko rasę ludzką na tej wielkiej pięknej planecie. Strategia "Pół Ziemi" na rzecz ochrony różnorodności biologicznej sugeruje zachowanie co najmniej 80% bogactwa gatunkowego sprzed epoki przemysłowej poprzez ochronę pozostałych 50% nienaruszonych ekosystemów Ziemi. Obejmuje to również zarządzanie światowymi oceanami, aby upewnić się, że akwakultura nie szkodzi siedliskom. Jednak aby zapobiec utracie różnorodności biologicznej na naszej planecie, potrzebne będą nasze najambitniejsze plany działania.
Jak wygląda talerz różnorodności biologicznej? Zawiera mniejsze porcje różnorodnej żywności, w tym białek, ziaren i warzyw. Bioversity International nakreśla cztery kluczowe przesłania, jeśli chodzi o promowanie bioróżnorodności żywności dla zdrowej diety:
- Różnorodność biologiczna żywności - różnorodność roślin, zwierząt i innych organizmów wykorzystywanych do produkcji żywności, zarówno uprawnych, jak i dziko żyjących - jest kluczowym elementem reakcji na niedożywienie na świecie i wspiera zrównoważone systemy żywnościowe.
- Różnorodność biologiczna żywności dociera do konsumentów dwoma głównymi drogami: (1) konsumpcja poprzez własną produkcję lub zbieranie z natury oraz (2) zakup dzikich lub uprawianych gatunków.
- Zawartość składników odżywczych w różnych gatunkach, lub różnych odmianach czy rasach tego samego gatunku, może różnić się tysiąckrotnie. Informacje te mogą być wykorzystane do maksymalizacji adekwatności odżywczej diety.
- Poprawa dostępności, przystępności cenowej i akceptowalności bioróżnorodności żywności jest kluczowym czynnikiem dla osiągnięcia lepszego odżywiania.
Przykłady różnorodności biologicznej można dostrzec wokół nas w tradycyjnych wzorcach żywieniowych. Jest to prosta formuła: często podstawowe produkty (zboża, rośliny strączkowe) tworzą podstawę - baldachim, jeśli chcesz - dla posiłków, które są wzmocnione przez liczne gatunki i odmiany roślin i zwierząt. To ja na targu w Chiang Mai, w Tajlandii (na zdjęciu głównym powyżej), pokazujący bogatą różnorodność pokarmów w tradycyjnej diecie.
Pomyśl o potrawach z ryżu w Azji, które są łączone z wieloma rodzajami warzyw, przypraw, ziół i białek. Albo wyczaruj obrazy dań z makaronu we Włoszech, gdzie makaron jest tylko pustym płótnem do malowania talerza z różnymi warzywami, ziołami, przyprawami, orzechami, nasionami i białkami.
Pstryknęłam to zdjęcie tradycyjnej zupy na Sycylii, przyrządzonej z domowego makaronu pszennego, fasoli, warzyw i przypraw jako obfitego dania podstawowego.
Badania wykazują, że ludzie, którzy regularnie jedzą ryż i makaron, jedzą więcej warzyw. Oczywiście, to ma sens! Poza drobiazgowymi maluchami, kto zjada talerz ryżu lub makaronu bez kopców sosu, smażonych warzyw, ziół i przypraw? Od makaronu Puttanesca do zup tajskich i kuchni greckiej, istnieje wiele klasycznych przykładów bioróżnorodności na talerzu w tradycyjnych wzorcach żywieniowych.
Składniki (po lewej), które wchodzą w skład zupy tom yum (po prawej) tradycyjnej zupy w Tajlandii
Bioróżnorodność w dietach opierała się na starej zasadzie robienia "czegoś z niczego". Poszukiwanie "darmowej" żywności, takiej jak zielenina, grzyby, owoce, orzechy, zioła (a nawet owady, drobna zwierzyna łowna, mech i paprocie) w środowisku naturalnym. Sadzenie przydomowych ogródków, oszczędzanie nasion i dzielenie się nimi z sąsiadami - w ten sposób z czasem powstają setki i tysiące odmian. Uprawianie roślin rotacyjnych, takich jak rośliny strączkowe, które również można było zbierać i zjadać. Wykorzystywanie całej części rośliny - od łodygi do liścia. Konserwowanie żywności, aby przetrwać chude czasy, wzbogacając różnorodność diety poza sezonem. Ten sposób odżywiania się jest daleki od 12 roślin i 5 zwierząt, które stanowią 75% naszych globalnych dostaw żywności.
Co ciekawe, wiele dobrego robi się zbierając nasiona, aby pomóc zachować różnorodność genetyczną naszej diety. Ponad 1700 banków genów na całym świecie przechowuje zbiory roślin spożywczych. Na przykład, Globalny Skarbiec Nasion Svalbard jest długoterminowym magazynem nasion w głębi góry na odległej wyspie pomiędzy Norwegią a biegunem północnym. Arka Smaku, program organizacji Slow Food, to żywy katalog produktów żywnościowych, którym grozi wyginięcie. Ich celem jest zainspirowanie wszystkich do podjęcia działań poprzez ponowne odkrycie tysięcy zagrożonych produktów spożywczych, takich jak aromatyczny dziki amarantus, poprzez wprowadzenie ich z powrotem na stół, aby zostały zachowane na zawsze.
Bezpośrednio z gospodarstwa
Wiemy, że jeśli my to zjemy, oni to wyhodują. Tak właśnie działa popyt i podaż w świecie rolnictwa. Może się wydawać, że tysiące produktów na półkach w supermarketach oferują obfitą różnorodność żywności w naszej diecie, ale kiedy zagłębimy się w temat, rozpoznamy znajome rośliny i zwierzęta - soję, kukurydzę, pszenicę, kurczaka, wołowinę i wieprzowinę - wciąż i wciąż w tych samych alejkach. Nawet kiedy zaglądasz do działu z produktami, zazwyczaj widzisz te same stare marchewki Imperator, jabłka Fuji i ziemniaki Russet. Biorąc pod uwagę, że konwencjonalny system żywnościowy dostarcza konsumentom tak ograniczoną różnorodność pokarmów roślinnych i zwierzęcych, nic dziwnego, że różnorodność w naszej współczesnej diecie jest problemem. Zróżnicowany asortyment żywności nie jest po prostu dostępny dla wielu osób, ponieważ nasz wielki, uprzemysłowiony system żywnościowy został zaprojektowany tak, aby obsługiwać różne gatunki i odmiany w całym łańcuchu żywnościowym. Można to zaobserwować w wielu systemach produkcji, od przetwórstwa pomidorów, które preferuje jedną konkretną odmianę pomidorów, do produkcji drobiu, która wykorzystuje tę samą rasę w pionowych operacjach - od genetyki do widelca.
Jednym ze sposobów na zwiększenie bioróżnorodności jest wspieranie bezpośrednich zakupów żywności przez konsumentów, takich jak targowiska rolne czy CSA, z lokalnych, bioróżnorodnych gospodarstw. Jest to często jedyny sposób, w jaki konsumenci, zwłaszcza w miastach, mogą mieć dostęp do bardziej zróżnicowanej żywności, np. różnych gatunków zwierząt oraz różnych gatunków i odmian warzyw. Być może nigdy nie spojrzałbyś na kalarepę lub sunchoke, gdybyś nie odwiedził targu rolnego, ponieważ te mniej popularne warzywa nie byłyby warte zaopatrzenia w wielu supermarketach.
Istnieje wiele korzyści płynących z funkcjonowania farmerskich rynków, w tym stymulowanie lokalnej gospodarki, ochrona ziemi uprawnej i wiejskich źródeł utrzymania, zwiększanie dostępu do świeżej, pożywnej żywności oraz wspieranie zdrowych społeczności. Podobnie, CSA (rolnictwo wspierane przez społeczność), w którym konsumenci kupują część (lub pudełko) zbiorów z lokalnego gospodarstwa, wiąże się z korzyściami, takimi jak ekonomia, społeczność, środowisko i jakość żywności. Ponadto, członkowie CSA często zgłaszają zwiększone spożycie różnorodnych owoców i warzyw. CSA mogą zachęcać ludzi do zwiększenia różnorodności w diecie, ponieważ są oni zmuszeni do korzystania z warzyw, które są w sezonie i zebrane, zamiast wybierać wąski asortyment produktów.
Domowe ogrodnictwo
W ramach ruchu na rzecz dobrej żywności obserwuje się wzrost popularności ogrodnictwa przydomowego. To wspaniała rzecz, ponieważ jest to jeden z najlepszych sposobów na zwiększenie różnorodności diet, poprawę odżywiania ludzi i zapewnienie większego dostępu do żywności. Metaanaliza efektów ogrodnictwa wykazała szeroki zakres efektów zdrowotnych, takich jak zmniejszenie depresji, lęku i BMI, a także wzrost zadowolenia z życia, jakości życia i poczucia wspólnoty. Domowe ogrodnictwo może również zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe i różnorodność diety w wielu różnych środowiskach.
Zakładanie przydomowych ogródków warzywnych to świetny sposób na wykorzystanie przestrzeni podwórka do lokalnej produkcji żywności, ale co ze sposobami na wykorzystanie tej strategii w środowisku miejskim, gdzie dostęp do ziemi jest mniejszy? Ogrody miejskie, ogrody szkolne i ogrody społeczne mogą pomóc w zaspokojeniu tej potrzeby. Ogrody te mogą oferować sąsiadom i całej społeczności możliwość uczenia się o uprawie żywności, zdrowym odżywianiu i bardziej zrównoważonym trybie życia.