5 sposobów na przekształcenie mrożonych warzyw w posiłek

Udostępnij:

Dzięki tym 5 wskazówkom mrożone warzywa mogą być przyjaznym dla budżetu, wygodnym i zrównoważonym sposobem na błyskawiczny zdrowy, oparty na roślinach posiłek na stole.

Nadszedł czas, aby nagrodzić brawami ciężko pracującą kategorię mrożonych warzyw. Podczas gdy wiele osób może patrzeć z góry na mrożonki, mrożone warzywa mogą być gwiazdą twoich najzdrowszych posiłków. Czy wiesz, że kiedy warzywa są zbierane do pakowania w mrożonki, są one zbierane w szczytowym momencie swojego smaku i wartości odżywczych? Są one szybko zbierane z pól i błyskawicznie zamrażane, dzięki czemu wszystkie witaminy, minerały i fitochemikalia zostają zamknięte w torebce. Kiedy więc otwierasz opakowanie mrożonego groszku, kukurydzy czy szpinaku i używasz ich w swojej kuchni, otrzymujesz w zamian bogate wartości odżywcze. Kolejną ogromną korzyścią jest to, że w chłodniejszych miesiącach możesz cieszyć się sezonowymi produktami uprawianymi w sposób bardziej zrównoważony, zamiast wspierać importowane świeże produkty, które pochodzą z odległych o wiele mil miejsc. Dodatkowo, poleganie na mrożonych warzywach sprawia, że gotowanie jest tak szybkie i łatwe. Dlatego właśnie dzielę się moimi 5 najlepszymi wskazówkami, jak zamienić mrożone warzywa w posiłek.

Oto moje najlepszych wskazówek, jak zamienić mrożone warzywa w posiłek:

1. Go Green.

Trzymaj torbę z mrożoną zieleniną - szpinakiem, gorczycą lub jarmużem - w zamrażarce przez cały czas. Te wstępnie oczyszczone, przycięte zieleniny są naładowane wartością odżywczą i są doskonałe wrzucone do zupy lub gulaszu, dań z makaronu, quiche, stir-fries lub jajecznicy wegetariańskiej. Jeszcze lepiej, wrzuć garść do pożywnego śniadaniowego smoothie, aby uzyskać zastrzyk zielonej wege mocy.

2. Wystylizuj się.

Torebka słodkiej, mrożonej kukurydzy to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów w Twojej lodówce. Jest idealną podstawą pożywnego chowderu lub tamale pie, a ponadto może dodać koloru, wartości odżywczych i życia sałatce taco, fasolowemu burrito, chlebowi kukurydzianemu lub succotash.

3. Wymieszaj.

Torebka ulubionej mieszanki warzyw, czy to inspirowanej kuchnią azjatycką, śródziemnomorską, czy po prostu groszkiem i marchewką, może być początkiem pięknego posiłku. Wrzuć ją na patelnię ze zdrowym źródłem białka, sosem sojowym i imbirem i stwórz mieszankę, która będzie towarzyszyć brązowemu ryżowi. Sauté mrożone warzywa z czosnkiem i oliwą z oliwek i wrzuć je do pełnoziarnistego makaronu. Wymieszaj mieszankę warzyw w kremowym sosie i dodaj do tłuczonych ziemniaków lub herbatników, aby uzyskać Veggie Pot Pie. Hummus z zielonego groszku

4. Och, słodki groszku!

Te małe zielone kulki, bogate w białko i błonnik, są początkiem pięknego posiłku. Wymieszaj groszek i ugotowane nowe ziemniaki w kremowym sosie jako dodatek do dania. Dodaj groszek do dania curry i podawaj z pełnymi ziarnami. Albo wrzuć go do bogatego w składniki odżywcze risotto jako danie jednogarnkowe. Śródziemnomorska miska z sezamu i quinoa

5. Roślinna moc z sezamem.

Jednym z moich ulubionych roślinnych źródeł mrożonego białka jest edamame - zielone, niedojrzałe ziarna soi. Te pożywne, smaczne rośliny strączkowe mogą dodać mocy odżywczej do Twoich posiłków na wiele sposobów. Dodaj je do sałatki, usmaż z warzywami i pełnymi ziarnami jako danie jednogarnkowe lub ugotuj je w obfitym gulaszu.

0 Komentarze